Chociaż wiosną i latem chętniej korzystamy ze świeżych warzyw, to tak naprawdę kiszonki powinniśmy jeść przez cały rok. Jedzone regularnie wspomagają naszą odporność i doskonale wspierają zdrowie jelit. W kiszonkach znajdziemy bowiem bezcenny kwas mlekowy, którego pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit został udowodniony przez wielu naukowców.
To również dobry sposób na nawodnienie i uzupełnienie witamin oraz składników mineralnych, których potrzebuje nasz organizm. Kiszonki warto jeść również dla urody, gdyż poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry. To bogactwo witaminy C – silnego antyoksydantu, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych nowotworów. W kiszonkach znajdziemy też witaminy z grupy B, potas, fosfor czy magnez. Kiszone warzywa są polecane osobom zmagającym się ze zgagą czy zaparciami.
Warto również wiedzieć, że równie cenna jak same warzywa jest woda po ukiszeniu. Mówi się, że to antybiotyk i probiotyk w jednym. Dzięki niej jesteśmy dłużej syci, co na pewno przyda się osobom chcącym pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów.
Ale sok, np. kiszonych ogórków to naturalne lekarstwo na skurcze i pozbycie się zalegających toksyn w naszym organizmie, które mogą powodować takie objawy jak: zmęczenie, bóle głowy, ogólne osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią.
W tym celu wystarczy ¼ szklanki soku z kiszonych ogórków rozcieńczyć z wodą, tak aby odpowiadał nam smak mikstury. Można do niej dodać odrobinę ulubionych przypraw lub ziół, takich jak chilli, pieprzy czy czosnek. Dodatki te tylko podniosą walory prozdrowotne napoju.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.