Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Antybiotyk i probiotyk w jednym. Wystarczy 1/4 szklanki, by poczuć te zmiany

7

Polacy uwielbiają kiszonki, a ich tradycja zaprawiania kiszonek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego, bo są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ale nie tylko same warzywa kiszone dostarczają nam moc składników odżywczych, bo niezwykle wartościowa jest również woda po kiszonkach. Jak ją pić, aby skorzystać z jej właściwości prozdrowotnych?

Antybiotyk i probiotyk w jednym. Wystarczy 1/4 szklanki, by poczuć te zmiany
Woda po kiszonych ogórkach jest bardzo zdrowa. (Getty Images, semenovp)

Chociaż wiosną i latem chętniej korzystamy ze świeżych warzyw, to tak naprawdę kiszonki powinniśmy jeść przez cały rok. Jedzone regularnie wspomagają naszą odporność i doskonale wspierają zdrowie jelit. W kiszonkach znajdziemy bowiem bezcenny kwas mlekowy, którego pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit został udowodniony przez wielu naukowców.

To również dobry sposób na nawodnienie i uzupełnienie witamin oraz składników mineralnych, których potrzebuje nasz organizm. Kiszonki warto jeść również dla urody, gdyż poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry. To bogactwo witaminy C – silnego antyoksydantu, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych nowotworów. W kiszonkach znajdziemy też witaminy z grupy B, potas, fosfor czy magnez. Kiszone warzywa są polecane osobom zmagającym się ze zgagą czy zaparciami.

Warto również wiedzieć, że równie cenna jak same warzywa jest woda po ukiszeniu. Mówi się, że to antybiotyk i probiotyk w jednym. Dzięki niej jesteśmy dłużej syci, co na pewno przyda się osobom chcącym pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów.

Ale sok, np. kiszonych ogórków to naturalne lekarstwo na skurcze i pozbycie się zalegających toksyn w naszym organizmie, które mogą powodować takie objawy jak: zmęczenie, bóle głowy, ogólne osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią.

W tym celu wystarczy ¼ szklanki soku z kiszonych ogórków rozcieńczyć z wodą, tak aby odpowiadał nam smak mikstury. Można do niej dodać odrobinę ulubionych przypraw lub ziół, takich jak chilli, pieprzy czy czosnek. Dodatki te tylko podniosą walory prozdrowotne napoju.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić