Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Antybiotyk i probiotyk w jednym. Wystarczy 1/4 szklanki, by poczuć te zmiany

7

Polacy uwielbiają kiszonki, a ich tradycja zaprawiania kiszonek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nic dziwnego, bo są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ale nie tylko same warzywa kiszone dostarczają nam moc składników odżywczych, bo niezwykle wartościowa jest również woda po kiszonkach. Jak ją pić, aby skorzystać z jej właściwości prozdrowotnych?

Antybiotyk i probiotyk w jednym. Wystarczy 1/4 szklanki, by poczuć te zmiany
Woda po kiszonych ogórkach jest bardzo zdrowa. (Getty Images, semenovp)

Chociaż wiosną i latem chętniej korzystamy ze świeżych warzyw, to tak naprawdę kiszonki powinniśmy jeść przez cały rok. Jedzone regularnie wspomagają naszą odporność i doskonale wspierają zdrowie jelit. W kiszonkach znajdziemy bowiem bezcenny kwas mlekowy, którego pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit został udowodniony przez wielu naukowców.

To również dobry sposób na nawodnienie i uzupełnienie witamin oraz składników mineralnych, których potrzebuje nasz organizm. Kiszonki warto jeść również dla urody, gdyż poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry. To bogactwo witaminy C – silnego antyoksydantu, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych nowotworów. W kiszonkach znajdziemy też witaminy z grupy B, potas, fosfor czy magnez. Kiszone warzywa są polecane osobom zmagającym się ze zgagą czy zaparciami.

Warto również wiedzieć, że równie cenna jak same warzywa jest woda po ukiszeniu. Mówi się, że to antybiotyk i probiotyk w jednym. Dzięki niej jesteśmy dłużej syci, co na pewno przyda się osobom chcącym pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów.

Ale sok, np. kiszonych ogórków to naturalne lekarstwo na skurcze i pozbycie się zalegających toksyn w naszym organizmie, które mogą powodować takie objawy jak: zmęczenie, bóle głowy, ogólne osłabienie, problemy z koncentracją i pamięcią.

W tym celu wystarczy ¼ szklanki soku z kiszonych ogórków rozcieńczyć z wodą, tak aby odpowiadał nam smak mikstury. Można do niej dodać odrobinę ulubionych przypraw lub ziół, takich jak chilli, pieprzy czy czosnek. Dodatki te tylko podniosą walory prozdrowotne napoju.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić