Antygrypina – właściwości zdrowotne
Antygrypina to połączenie kilku łatwo dostępnych składników: cytrusów, miodu i imbiru. Każdy z nich od wieków cieszy się dużą popularnością w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.
Imbir i miód działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, cytrusy dostarczając dużą dawkę witaminy C. W połączeniu tworzą pastę, która działa niczym antybiotyk, o ile sięgniemy po nią z chwilą pojawienia się pierwszych objawów infekcji. Delikatnie rozgrzewa i rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych, łagodząc kaszel i katar.
Przepis na antygrypinę
By przygotować antygrypinę, potrzebne są następujące składniki:
- 4 pomarańcze,
- 3 cytryny,
- 4 cm imbiru,
- pół litra miodu płynnego.
Cytrusy należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, usuwając wszystkie pestki. Imbir obieramy ze skórki i siekamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki umieszczamy w maszynie miksującej. Gdy mikstura będzie mieć konsystencję dżemu, wlewamy ją do słoików i zalewamy miodem.
Tak przygotowaną antygrypinę jeść może cała rodzina. O ile dziecko nie ma alergii na cytrusy, specyfik pojawić się może również w jego jadłospisie. Skutecznie wzmocni odporność i złagodzi pierwsze objawy infekcji.
Cytrusowy specyfik można jeść solo, dodawać do herbaty, a nawet do naleśników czy placków. Słoik z miksturą przechowujemy w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl