Jak przygotować prozdrowotną sałatkę?
Składniki sałatki:
1/2 pokrojonego w kostkę awokado,
1/3 szklanki jeżyn,
1/3 szklanki nasion granatu,
1/3 szklanki orzechów włoskich,
1 i 1/2 szklanki szpinaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki dressingu:
1 łyżeczka octu balsamicznego,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
1 łyżka oleju z awokado,
1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny,
szczypta soli morskiej i pieprzu.
Sposób przygotowania
Na początek wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i delikatnie potrząsamy, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło. Na koniec do sałatki dodajemy sos.
Dlaczego warto sięgać po domową sałatkę?
W naszej sałatce znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, antocyjany, chlorofil, błonnik pokarmowy, węglowodany, białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości wielu cennych elementów prozdrowotna mieszanka warzywno-owocowa podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Obecne w niej antyoksydanty redukują nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i spowalniają proces starzenia się organizmu. Poza tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, żołądka, trzustki, płuc, piersi, prostaty i jelita grubego.
Regularne sięganie po tę potrawę pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Ponadto substancje zawarte w sałatce usprawniają pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, trawiennego, narządu wzroku oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wpływają także korzystnie na pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i wymiatając z nich szkodliwe złogi pokarmowe.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.