Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita

8

Nowotwory dotykają coraz więcej mieszkańców naszego kraju, przyczyniając się tym samym do kolejnych przedwczesnych zgonów. Żeby obniżyć ich ryzyko, należy przede wszystkim rzucić palenie, ograniczyć alkohol, a także włączyć do swojej diety produkty bogate w antyoksydanty. Jedną z nich jest antynowotworowa sałatka, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.

Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita
Jak przygotować sałatkę przeciwnowotworową? (Licencjodawca)

Jak przygotować prozdrowotną sałatkę?

Składniki sałatki:

1/2 pokrojonego w kostkę awokado,

1/3 szklanki jeżyn,

1/3 szklanki nasion granatu,

1/3 szklanki orzechów włoskich,

1 i 1/2 szklanki szpinaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe

Składniki dressingu:

1 łyżeczka octu balsamicznego,

1 łyżeczka octu jabłkowego,

1 łyżka oleju z awokado,

1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny,

szczypta soli morskiej i pieprzu.

Sposób przygotowania

Na początek wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i delikatnie potrząsamy, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło. Na koniec do sałatki dodajemy sos.

Dlaczego warto sięgać po domową sałatkę?

W naszej sałatce znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, antocyjany, chlorofil, błonnik pokarmowy, węglowodany, białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości wielu cennych elementów prozdrowotna mieszanka warzywno-owocowa podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Obecne w niej antyoksydanty redukują nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i spowalniają proces starzenia się organizmu. Poza tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, żołądka, trzustki, płuc, piersi, prostaty i jelita grubego.

Regularne sięganie po tę potrawę pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Ponadto substancje zawarte w sałatce usprawniają pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, trawiennego, narządu wzroku oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wpływają także korzystnie na pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i wymiatając z nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić