Z roku na rok liczba diagnozowanych przypadków raka na całym świecie wzrasta. Onkolodzy apelują nie tylko o to, by unikać palenia papierosów i zrezygnować z picia alkoholu. Zachęcają też, żeby nie zapominać o aktywności fizycznej, a do naszego codziennego jadłospisu włączyć produkty o działaniu przeciwnowotworowym. Jednym z nich jest właśnie sok z winogron.
W winogronach znajdziemy katechiny, antocyjany, resweratrol oraz kwasy fenolowe. Wszystkie te związki spowalniają rozrost komórek nowotworowych i doprowadzają do ich apoptozy (śmierci).
Dodatkowo chronią nasze DNA i unicestwiają wolne rodniki, które z kolei zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu. Co ciekawe, te silne antynowotworowe związki znajdziemy nie tylko w miąższu winogron, ale także w pestkach, liściach i szypułkach. Które winogrona wybierać? Naukowcy zgodnie twierdzą, że najwięcej związków bioaktywnych znajdziemy w ciemnofioletowych owocach.
Zobacz także: To najzdrowsze owoce i warzywa. Szybko odkwaszą organizm
Ale sok z winogron nie tylko chroni nasz organizm przed rakiem. Dzięki połączeniu potasu, witaminy C oraz polifenoli, które w nim znajdziemy, wspomaga też procesy detoksykacji krwi.
Regularne picie tego soku zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu limfatycznego, którego zadaniem jest oczyszczenie krwi i usuwanie z niej toksyn. Dodatkowo związki znajdujące się w winogronach pomagają utrzymać naturalne pH krwi, a poprzez stymulowanie działania wątroby i pęcherzyka żółciowego, sok winogronowy wspomaga także trawienie tłuszczów. Warto pić go nawet codziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.