Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Bezlitośnie niszczy kolagen. To dlatego masz tyle zmarszczek

244

Niszczą kolagen i przyczyniają się do szybszego starzenia się naszej skóry. Oto produkty, które negatywnie wpływają na cerę. Lepiej raz na zawsze wyeliminuj je ze swojego jadłospisu.

Bezlitośnie niszczy kolagen. To dlatego masz tyle zmarszczek
Zupki instant nie powinny gościć na stałe w naszym menu (lingqi xie)

Żywność z wysokim indeksem glikemicznym

Nadmierne spożywanie białego pieczywa czy białego makaronu może przyspieszać proces starzenia się organizmu oraz powodować pojawienie się wyprysków skórnych i zmarszczek. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które podnoszą stężenie cukru w krwiobiegu. Prowadzi to glikacji, czyli wyniszczenia białek podporowych skóry – kolagenu i elastyny.

Wyroby mięsne

Mięso i jego przetwory, takie jak kiełbasa czy wędlina mogą zawierać szkodliwe azotyny i azotany, które przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie i powstawania zmarszczek. Uszkadzają też naszą skórę. W przetworzonym mięsie znajdziemy znaczne ilości sodu, który powoduje wysuszenie skóry i osłabia wytwarzanie cennego kolagenu.

Cukier i słodziki

Cukier i jego pozornie zdrowsze zamienniki wpływają negatywnie na kondycję zdrowotną naszej skóry. Te szkodliwe substancje znajdziemy m.in. w słodyczach, gotowych sosach, napojach, jogurtach czy zupach instant. Regularne sięganie po tego typu produkty zaburza gospodarkę hormonalną i może mieć związek z pojawieniem się trądziku. Poza tym cukier i sztuczne słodziki biorą czynny udział w procesie glikacji, przez co osłabiają siłę i elastyczność elastyny i kolagenu. Sprawia to, że nasza skóra szybciej się starzeje.

Wyroby piekarnicze

Zarówno słodkie, jak i słone wypieki są wytwarzane ze zbóż pochodzących z wysokiego przemiału. Ciastka, drożdżówki i słodkie bułki mają bardzo niską zawartość błonnika pokarmowego i innych cennych składników, które usuwają toksyny z organizmu i zapobiegają powstawaniu wyprysków skórnych. Produkty piekarnicze wyprodukowane z białej mąki mają w swoim składzie znaczne ilości cukrów prostych. Ich stała obecność w diecie wpływa niekorzystnie na nasze gruczoły łojowe oraz niszczy elastynę i kolagen, dzięki którym skóra jest bardziej sprężysta i mniej pomarszczona.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić