Żywność z wysokim indeksem glikemicznym
Nadmierne spożywanie białego pieczywa czy białego makaronu może przyspieszać proces starzenia się organizmu oraz powodować pojawienie się wyprysków skórnych i zmarszczek. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które podnoszą stężenie cukru w krwiobiegu. Prowadzi to glikacji, czyli wyniszczenia białek podporowych skóry – kolagenu i elastyny.
Wyroby mięsne
Mięso i jego przetwory, takie jak kiełbasa czy wędlina mogą zawierać szkodliwe azotyny i azotany, które przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych w organizmie i powstawania zmarszczek. Uszkadzają też naszą skórę. W przetworzonym mięsie znajdziemy znaczne ilości sodu, który powoduje wysuszenie skóry i osłabia wytwarzanie cennego kolagenu.
Cukier i słodziki
Cukier i jego pozornie zdrowsze zamienniki wpływają negatywnie na kondycję zdrowotną naszej skóry. Te szkodliwe substancje znajdziemy m.in. w słodyczach, gotowych sosach, napojach, jogurtach czy zupach instant. Regularne sięganie po tego typu produkty zaburza gospodarkę hormonalną i może mieć związek z pojawieniem się trądziku. Poza tym cukier i sztuczne słodziki biorą czynny udział w procesie glikacji, przez co osłabiają siłę i elastyczność elastyny i kolagenu. Sprawia to, że nasza skóra szybciej się starzeje.
Wyroby piekarnicze
Zarówno słodkie, jak i słone wypieki są wytwarzane ze zbóż pochodzących z wysokiego przemiału. Ciastka, drożdżówki i słodkie bułki mają bardzo niską zawartość błonnika pokarmowego i innych cennych składników, które usuwają toksyny z organizmu i zapobiegają powstawaniu wyprysków skórnych. Produkty piekarnicze wyprodukowane z białej mąki mają w swoim składzie znaczne ilości cukrów prostych. Ich stała obecność w diecie wpływa niekorzystnie na nasze gruczoły łojowe oraz niszczy elastynę i kolagen, dzięki którym skóra jest bardziej sprężysta i mniej pomarszczona.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.