Jakie są zalety chrzanu?
Chrzan, który nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem, ma niewiele kalorii i jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B, a także wapń, potas, magnez, selen i błonnik.
Kiedy korzeń chrzanu zostaje przekrojony, sinigryna zawarta w roślinie przekształca się w izotiocyjanian allilu, znanego również jako olejek musztardowy. To właśnie ten składnik odpowiada za charakterystyczny, intensywny aromat i smak chrzanu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrzan ma działanie przeciwnowotworowe (może zapobiegać m.in. rozwojowi raka jelita grubego, trzustki, płuc i żołądka) i antybakteryjne (likwiduje m.in. sześć typów bakterii w jamie ustnej), sprawdza się w łagodzeniu i leczeniu zapalenia oskrzeli oraz problemów z zatokami (ma właściwości antybiotyku), zapewnia ulgę w przypadku grypy i przeziębienia. Jest stosowany przy infekcjach dróg moczowych, kamieniach nerkowych, schorzeniach pęcherzyka żółciowego, rwie kulszowej i dnie moczanowej.
Chrzan przyspiesza również metabolizm, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze, zapobiega zaparciom i pomaga redukować poziom "złego" cholesterolu (LDL).
Kto powinien uważać na chrzan?
Zdarza się, że chrzan powoduje alergie pokarmowe, a spożywany w dużych ilościach może podrażnić usta, nos lub żołądek do tego stopnia, że wywoła rozstrój żołądka, biegunkę lub wymioty.
Chociaż niewielkie ilości chrzanu (od 5 do 15 gramów dziennie) są dla ogółu zasadniczo bezpieczne, osoby z niedoczynnością tarczycy (lub stosujące leki na tarczycę), z chorobami układu pokarmowego (wrzody lub nieżyt żołądka, choroby wątroby i dwunastnicy, zgaga oraz refluks) oraz zaburzeniami czynności nerek powinny w sprawie jego spożywania skonsultować się z lekarzem.
Nie zaleca się również włączania chrzanu do diety dzieci poniżej 4. roku życia oraz stosowania go w czasie ciąży lub karmienia piersią.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.