Białe paski na mięsie kurczaka
Białe paski na piersi kurczaka są wynikiem zjawiska coraz częściej obserwowanego w przemyśle drobiowym na całym świecie. To anomalia, która jest wynikiem hodowli zwierząt nakierowanej na zwiększenie ich masy mięśniowej w jak najkrótszym czasie (na skutek selekcji hodowlanej i diet wysokoenergetycznych).
Białe paski są tkanką tłuszczową i włóknistą, która przekształca się w mięsień kurczaka, a ich obecność wpływa na jakość mięsa.
Gorsze mięso
Badania wykazały, że piersi kurczaka z widocznymi białymi paskami mogą mieć o około 8 proc. mniej białka w porównaniu do normalnych piersi kurczaka. Mięso może mieć także wyższą zawartość tłuszczu i niższą zawartość zdrowych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po drugie, białe paski mogą wpływać na konsystencję i smak mięsa, czyniąc je twardszym, gąbczastym i mniej smacznym.
Mniej zdrowy wybór
Białe paski są przede wszystkim oznaką intensywnego przemysłowego chowu drobiu, który przed 2006 r. wiązał się również ze stosowaniem antybiotyków i hormonów wzrostu. W Unii Europejskiej zakazano profilaktycznego stosowania antybiotyków (i stosowania ich jako promotorów wzrostu), nie oznacza to jednak, że substancje te nie są stosowane w ogóle.
Obecność antybiotyków i hormonów wzrostu w mięsie kurczaka jest potencjalnie szkodliwa dla ludzi, ponieważ substancje te mogą przenikać do łańcucha pokarmowego, prowadząc do rozwoju antybiotykooporności, zaburzeń hormonalnych i innych problemów zdrowotnych.
Ich użycie negatywnie wpływa również na dobrostan zwierząt hodowlanych. Konsumentom, którzy nie chcą rezygnować z kurczaka, zaleca się więc jego zakup ze zrównoważonych, ekologicznych źródeł.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.