Truskawki są zdrowe, gdyż w tych owocach znajdziemy sporo witaminy C, witamin z grupy B, a także wapń i fosfor. Na dodatek nie mają zbyt wielu kalorii. W 100 gramach truskawek znajdziemy ok. 32 kalorii.
Kolejny argument przemawiający za truskawkami to bromelina. Substancja, którą znajdziemy w tych popularnych owocach, oczyszcza organizm z toksyn i odtruwa go od wewnątrz. Jedzenie czerwonych owoców poprawia też wygląd naszej skóry i wzmacnia włosy.
Truskawki mogą zaszkodzić. W takich sytuacjach ich unikaj
Bez wątpienia truskawki powinny spożywać osoby, które mają wysoki cholesterol i zmagają się z problemami trawiennymi. Owoce przyspieszają przemianę materii i działają moczopędnie. Mamy też grupę osób, w przypadku której truskawki nie są zalecane. O kim mowa?
Okazuje się, że truskawek nie powinny spożywać osoby uczulone na histaminę. Zjedzenie kilku owoców w takim przypadku może zakończyć się reakcją alergiczną - swędzeniem, pokrzywką na skórze, wymiotami, biegunką, a nawet stanami zapalnymi.
Truskawek nie powinny też spożywać osoby, które mają alergię na salicylany. Są to związki obecne również w malinach, jeżynach oraz pomidorach czy wiśniach. Zjedzenie owoców może w tym przypadku skutkować alergicznym nieżytem nosa, ale przede wszystkim znacznie groźniejszym wstrząsem anafilaktycznym.
Jeśli ktoś przyjmuje beta-blokery, to również powinien unikać popularnych owoców. Leki podnoszą poziom potasu we krwi, a ten pierwiastek obecny jest także w truskawkach. Dlatego możemy doprowadzić do sytuacji, w której przekroczymy dozwolony poziom potasu we krwi.
Czytaj także: Przechwycono rozmowę Rosjan. "Ciała leżą na ulicy"