Witamina C zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Kwas askorbinowy ulega połączeniu z tym samym receptorem, z którym łączy się glukoza. Odpowiednie stężenie witaminy sprawia, że wątroba magazynuje mniej tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości cukru rafinowanego osłabia wchłanianie tej cennej witaminy z pożywienia, co skutkuje odkładaniem się tłuszczu w tkankach.
Połączenie witaminy C i żelaza stymuluje wytwarzanie L-karnityny. Jest to związek chemiczny, który odpowiada za transportowanie kwasów tłuszczowych i przekształcanie ich w energię. Poza tym L-karnityna bierze udział w metabolizmie aminokwasów i węglowodanów, dzięki czemu przyspiesza proces spalania tłuszczu. Witamina C usprawnia również proces lipolizy, który polega na pozyskiwaniu energii z kwasów tłuszczowych obecnych w tkance tłuszczowej.
Kwas askorbinowy wspomaga syntezę i działanie hormonów odgrywających bardzo ważną rolę w procesie spalania tłuszczu. Witaminę C można suplementować, jednak najlepiej dostarczać ją do organizmu wraz z pożywieniem. Najwięcej tej cennej substancji znajdziemy w takich produktach jak owoce dzikiej róży, papryka, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, kiwi, kalafior, brokuły, truskawki, jarmuż i natka pietruszki. Z tych owoców i warzyw można przygotować pożywną sałatkę lub przyrządzić odchudzający i oczyszczający koktajl. Włączenie produktów bogatych w kwas askorbinowy do codziennego jadłospisu pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że w procesie odchudzania kluczowe znaczenie ma zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.