Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Blokuje rozwój komórek rakowych. Żadne warzywo nie ma tylu witamin

65

Dieta każdego z nas powinna być bogata w warzywa zawierające witaminy, związki mineralne i inne cenne dla naszego organizmu elementy. Jednym z obfitujących w nie produktów jest czerwona kapusta, która posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Dlaczego należy włączyć ją na stałe do swojego codziennego jadłospisu?

Blokuje rozwój komórek rakowych. Żadne warzywo nie ma tylu witamin
Czerwona kapusta to bogactwo witamin i antyoksydantów, dzięki czemu blokuje rozwój komórek rakowych (Licencjodawca, Alexander Pyatenko)

Zarówno białą, jak i czerwoną kapustę można zaliczyć do jednych z najzdrowszych warzyw. Są bogate w błonnik, nie posiadają zbyt dużo kalorii i wpływają korzystnie na kondycję naszego organizmu. Jak się jednak okazuje, czerwona odmiana kapusty zdecydowanie różni się prozdrowotnymi właściwościami od swojej popularniejszej kuzynki. W porównaniu z białą kapustą, w tym warzywie znajdziemy znacznie więcej przeciwutleniaczy, które blokują rozwój komórek nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Silne właściwości antyoksydacyjne wykazują antocyjany - naturalne barwniki znajdujące się w nie tylko w czerwonej kapuście, ale też w czerwonym buraku, jagodach i aronii. Poza tym jej czerwone liście są bogactwem witaminy A, dzięki czemu wzmacniają kondycję naszej skóry, kości, zębów i narządu wzroku. Ponadto odpowiednia podaż tej cennej witaminy usprawnia pracę układu immunologicznego i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Kolejną zaletą czerwonej kapusty jest duża zawartość witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyśpiesza gojenie ran i odgrywa ważną rolę podczas produkcji kolagenu.

Ta odmiana kapusty ma w sobie także sporo witaminy B6. Pirydoksyna reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia pracę serca i układu nerwowego. Dzięki zawartości sporej ilości żelaza zapobiega rozwojowi anemii. Zawiera inne cenne minerały takie jak potas, mangan, selen i magnez. Czerwoną kapustę można jeść na surowo, upiec lub usmażyć. Doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik kapuśniaku, gołąbków, i kotletów. Warto również zrobić z niej sok lub wycisnąć i dodać do zdrowego warzywno-owocowego koktajlu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić