Zarówno białą, jak i czerwoną kapustę można zaliczyć do jednych z najzdrowszych warzyw. Są bogate w błonnik, nie posiadają zbyt dużo kalorii i wpływają korzystnie na kondycję naszego organizmu. Jak się jednak okazuje, czerwona odmiana kapusty zdecydowanie różni się prozdrowotnymi właściwościami od swojej popularniejszej kuzynki. W porównaniu z białą kapustą, w tym warzywie znajdziemy znacznie więcej przeciwutleniaczy, które blokują rozwój komórek nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu.
Silne właściwości antyoksydacyjne wykazują antocyjany - naturalne barwniki znajdujące się w nie tylko w czerwonej kapuście, ale też w czerwonym buraku, jagodach i aronii. Poza tym jej czerwone liście są bogactwem witaminy A, dzięki czemu wzmacniają kondycję naszej skóry, kości, zębów i narządu wzroku. Ponadto odpowiednia podaż tej cennej witaminy usprawnia pracę układu immunologicznego i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Kolejną zaletą czerwonej kapusty jest duża zawartość witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyśpiesza gojenie ran i odgrywa ważną rolę podczas produkcji kolagenu.
Zobacz także: Sok z kapusty nie tylko na kaca
Ta odmiana kapusty ma w sobie także sporo witaminy B6. Pirydoksyna reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia pracę serca i układu nerwowego. Dzięki zawartości sporej ilości żelaza zapobiega rozwojowi anemii. Zawiera inne cenne minerały takie jak potas, mangan, selen i magnez. Czerwoną kapustę można jeść na surowo, upiec lub usmażyć. Doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik kapuśniaku, gołąbków, i kotletów. Warto również zrobić z niej sok lub wycisnąć i dodać do zdrowego warzywno-owocowego koktajlu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.