Pieprz cytrynowy – do smaku i dla zdrowia
Pieprz cytrynowy podkręci smak każdej potrawy, a do tego przyspieszy metabolizm i wspomoże trawienie. Na tym jednak nie kończą się zdrowotne właściwości tej przyprawy. Warto zawsze mieć ją w kuchni.
Najprostszy wariant pieprzu cytrynowego zawiera jedynie zmielony czarny pieprz z dodatkiem suszonej skórki cytrynowej. Znajdziemy jednak też przyprawy wzbogacone czosnkiem, kwaskiem cytrynowym i zmieloną papryką.
Taka mieszanka dostarczy piperyny, silnego przeciwutleniacza, który zmniejsza ilość wolnych rodników. Pomoże zwalczać stres oksydacyjny, a także zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawarta w pieprzu piperyna ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a do tego przyspiesza metabolizm, więc pozytywnie wpływa na układ trawienny. Warto dodawać szczyptę przyprawy do mięs i innych ciężkostrawnych potraw - pomoże wątrobie je strawić.
Witamina C, którą znajdziemy w cytrynie, również jest antyoksydantem. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy oraz stymuluje syntezę kolagenu. Spożywanie pieprzu cytrynowego niesie wiele korzyści zdrowotnych.
Jak spożywać przyprawę?
Stosowana z umiarem przyprawa pozytywnie wpłynie na zdrowie i bez wątpienia poprawi smak każdej potrawy. Pieprz cytrynowy sprawdzi się jako dodatek to sosów i sałatek, warto nim również przyprawić mięso, ryby i warzywa.
Warto jednak czytać skład produktu, bo może on zawierać dodatek w postaci cukru lub spore ilości soli. Wybierajmy te z najmniejszą zawartością domieszek. Przyprawę możemy też przygotować samodzielnie w domu.
Warto także pamiętać, by nie przesadzić z ilością. Nadmierne spożywanie pieprzu może spowodować nieprzyjemne problemy ze strony układu pokarmowego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.