Eksperci sugerują, by osoby borykające się z chorobami stawów stawiały w swojej diecie na
1. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. brązowy ryż, pełnoziarniste płatki śniadaniowe)
To produkty bogate w przeciwzapalne przeciwutleniacze (polifenole).
2. Maliny
Antocyjany, które nadają tym owocom kolor, są tym samym składnikiem odżywczym, który zmniejsza stany zapalne w organizmie.
3. Czosnek
Czosnek zawiera disiarczek diallilu, który redukuje enzymy uszkadzające chrząstkę i zwalcza stany zapalne.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
4. Tłuste ryby
Gotowane na parze łosoś, makrela, pstrąg i tuńczyk są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które zwalczają stany zapalne stawów, zmniejszając obrzęk i ból. Te same kwasy tłuszczowe znajdują się również w soi!
5. Kurkumę
Pomaga zmniejszyć ból i obrzęk poprzez blokowanie cytokin. Najlepiej stosować ją razem z czarnym pieprzem – lepiej się wówczas wchłania.
6. Zielone warzywa
Brokuły, brukselka i kapusta są wypełnione sulforafanem, który zapobiega powstawaniu lub spowalnia uszkodzenia chrząstki stawowej.
7. Cytrusy
Witamina C jest nie tylko przeciwutleniaczem – odgrywa również dużą rolę w produkcji kolagenu, czyli istotnego składnika chrząstki, która amortyzuje i chroni stawy.
8. Sok z aloesu
Domowy zastrzyk zdrowia! Zawierający przeciwutleniacze sok z aloesu warto wymieszać z łyżką octu jabłkowego i imbirem. Choć taka mikstura nie brzmi zbyt apetycznie, to jest doskonałym naturalnym lekarstwem, które może pomóc chronić tkankę stawową przed uszkodzeniem.
9. Cydr jabłkowy
Cydr jest napojem naturalnym — podczas jego produkcji nie dodaje się substancji dodatkowych ani cukru. Jest bogaty w antyoksydanty, magnez, potas i wapń — każdy z tych składników jest ważny dla utrzymania zdrowych kości i stawów.
Należy jednak pamiętać, że alkohol zazwyczaj pobudza apetyt; jego spożycie może skierować myśli w kierunku przetworzonej żywności, która dla osób z bólami stawów jest szczególnie niewskazana.
Trzeba też podkreślić, że każda, nawet najmniejsza ilość alkoholu, przyczynia się do uszkadzania układu nerwowego. Picie alkoholu w nadmiarze może doprowadzić do poważnego uzależnienia, choroby alkoholowej, wielu schorzeń, a czasem nawet do śmierci.
10. Imbir
Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, a przy tym smakuje bardzo dobrze zarówno w wytrawnych daniach, jak i w deserach lub napojach.
Nie wszystkie te składniki trzeba jeść codziennie! Jeśli więc rano zjemy pełnoziarnistą owsiankę z malinami, na obiad sięgniemy po rybę lub tofu, a po południu wypijemy szklankę soku z cytrusów albo napój imbirowy, możemy być pewni, że — przynajmniej z dietetycznego punktu widzenia — zadbaliśmy o nasze stawy jak najlepiej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.