W naturalnym środowisku kozieradkę można spotkać na terenie krajów śródziemnomorskich, w zachodniej Azji czy w południowej Europie. Jej walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne są cenione i wykorzystywane na całym świecie. To roślina o charakterystycznym smaku i zapachu, które przypominają nieco syrop klonowy. Suplementy z dodatkiem "bożej trawki" są polecane osobom zmagającym się z cukrzycą, gdyż roślina ta pomaga regulować poziom glukozy we krwi.
Dodatkowo "boża trawka" słynie z tego, że poprawia metabolizm oraz przynosi ulgę przy problemach trawiennych. Oprócz suplementów, warto wykorzystać olej z kozieradki, gdyż ma on działanie przeciwzapalne. Zaleca się, by spożywać jedną łyżkę oleju dziennie lub dodawać go do ulubionych sałatek. Z kolei zewnętrznie, w postaci okładów, olej z kozieradki pomoże przy bólach mięśni i stawów. "Boża trawka" to również naturalne lekarstwo na słabą odporność. Stosowana regularnie wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc nasz organizm przed działaniem chorobotwórczych bakterii i wirusów.
"Grecka koniczyna" to także bogactwo błonnika, który powinien znaleźć stałe miejsce w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę, a także tych, którzy chcą pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów. Błonnik to również silna broń w walce z zaparciami. Dzięki temu stanowi cenny element w profilaktyce raka jelita grubego.
Ale uwaga! Przedawkowanie kozieradki może mieć fatalne konsekwencje. W nadmiarze roślina powoduje biegunki, wzdęcia i problemy gastryczne, które mogą wymagać interwencji lekarza. Kozieradka jest też całkowicie zakazane w diecie kobiet w ciąży, gdyż może powodować skurcze macicy i wywołać przedwczesny poród. Po to ziele mogą jednak sięgać świeżo upieczone mamy, gdyż wspomaga laktację.
Co ciekawe, długotrwałe stosowanie kozieradki w postaci suplementów czy naparów może zmienić zapach naszego potu na woń przypominającą zapach lubczyku.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.