Smażone banany to popularna w Nigerii przekąską. Niestety, ten pyszny deser jest smażony w głębokim tłuszczu. Potrawy przygotowywane w ten sposób zawierają tłuszcze trans i podnoszą poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Nadmiar cholesterolu prowadzi do rozwoju miażdżycy, a nawet do zawału serca i udaru mózgu
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Potrawy z zachodniej Afryki pachną wieloma wyrazistymi przyprawami. Wśród nich znajdziemy papryczkę chili, pieprz oraz sól. Z solą nie należy przesadzać, ponieważ jej nadmiar zwiększa ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Z kolei zbyt duża ilość pieprzu może podrażnić śluzówkę żołądka lub wywołać wrzody. Poza tym nadmiar pieprzu w codziennej diecie może zaszkodzić naszej wątrobie.
Najpopularniejszą potrawą w Nigerii jest fufu, danie przyrządzane z mąki maniokowej. Bulwy manioku są suszone i przerabiane na granulki lub mąkę. Przygotowując potrawy z manioku, należy pamiętać, żeby nie spożywać tego warzywa na surowo.
W świeżych korzeniach niektórych odmian tej rośliny występuje cyjanek (20-100 mg/kg). 50 mg tej trującej substancji to dawka śmiertelna. Żeby uniknąć zatrucia cyjankiem, bulwy i liście manioku powinny być moczone w wodzie przez ok. 24 godziny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl