Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to schorzenie autoimmunologiczne wywołujące stan zapalny stawów stóp, nadgarstków, dłoni, kolan, łokci i bioder. Brak odpowiedniego leczenia może w rezultacie prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń stawów i tym samym powodować niepełnosprawność. Naukowcy z jednej z placówek medycznych w Chinach przeprowadzili badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "European Journal of Clinical Nutrition".
Była to metaanaliza obejmująca dziewięć badań, podczas których eksperci obserwowali stan zdrowia 40 tys. pacjentów. Badacze doszli do wniosku, że odpowiednia ilość witaminy E dostarczana regularnie do organizmu, pomaga zredukować opuchliznę stawów spowodowaną RZS.
Zdaniem chińskich naukowców witamina E może przywrócić barierę jelitową i usprawnić pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu jest w stanie zapobiegać i pomagać leczyć reumatoidalne zapalenie stawów. Badacze twierdzą, że włączanie na stałe tego składnika do codziennej diety, łagodzi takie dolegliwości jak ból, opuchlizna i sztywność stawów, przez co znacznie poprawia jakość życia pacjentów z RZS. Witamina E wykazuje również właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na raka i szkodliwym wpływem wolnych rodników, a także opóźnia proces starzenia się organizmu.
Zanim jednak zdecydujemy się na suplementację witaminy E, należy skonsultować się ze specjalistą. Wprawdzie ten związek chemiczny jest potocznie nazywany witaminą młodości, jednak w nierozsądnych ilościach może powodować niepożądane skutki zdrowotne. Z badań naukowych wynika, że nadmiar witaminy E o 63 proc. zwiększa ryzyko nowotworu prostaty u mężczyzn i zaburza prawidłowe krzepnięcie krwi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.