Wątróbka
Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać w jadłospisie organicznych związków chemicznych, które są przetwarzane na kwas moczowy. Zawiera je np. wątróbka - szczególnie wieprzowa, dlatego jej spożywanie może powodować nasilone napady bólowe.
Soki owocowe
Jeżeli ktoś choruje na dnę moczową, powinien ograniczyć picie soków owocowych. Takie napoje posiadają dużą ilość fruktozy. Jest ona częściowo przetwarzana w kwas mlekowy, który hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
Sardynki
Sardynki maja wiele zalet. Poza tym, że są bardzo smaczne, dobrze wpływają na nasz układ krwionośny. Niestety, mają też dużą ilość puryn, które są szkodliwe dla osób chorych na dnę moczanową.
Puryny to związki chemiczne, które są zarówno produkowane przez nasz organizm, jak i dostarczane wraz z pożywieniem. Jeśli jest ich za dużo w naszym ciele, gromadzą się w nerkach i jelitach i mogą prowadzić do rozwoju dny moczanowej i kamicy nerkowej.
Flaki
Według dietetyków flaki posiadają wartościowe składniki i są niskokaloryczne. Jednak to produkt, w którym również znajdziemy dużo związków purynowych.
Piwo
Piwo podnosi poziom kwasu moczowego i źle wpływa na metabolizm. Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny go unikać. Związki chemiczne zawarte w piwie mogą nasilać stany zapalne w stawach i powodować większy ból.
Grzyby
Przy dnie moczanowej powinniśmy unikać świeżych i suszonych grzybów. Mogą być bowiem powodem odkładania się kryształków kwasu moczowego w stawach.
Sery podpuszczkowe
Te sery również zawierają dużą ilość puryn, które nie są korzystne dla ludzi chorujących na dnę moczanową.
Wywar mięsny
Ważny element polskiej kuchni, ale także kolejne źródło związków purynowych, których powinny unikać osoby z dną moczanową.
Rabarbar
Ta roślina ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, przez co jest źródłem puryn. Jeżeli mamy problem z układem moczowym, powinniśmy ograniczyć spożywanie rabarbaru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.