Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mocno nasilają objawy

14

Dna moczanowa to choroba, na którą cierpi ok. pół miliona Polaków. Choroba pojawia się, gdy stężenie kwasu moczowego we krwi jest za wysokie. Objawia się silnym bólem stawów. Pacjenci skarżą się głównie na ból stopy. Jakie produkty nasilają przykre dolegliwości?

Choruje pół miliona Polaków. Te produkty mocno nasilają objawy
(Getty Images)

Wątróbka

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać w jadłospisie organicznych związków chemicznych, które są przetwarzane na kwas moczowy. Zawiera je np. wątróbka - szczególnie wieprzowa, dlatego jej spożywanie może powodować nasilone napady bólowe.

Soki owocowe

Jeżeli ktoś choruje na dnę moczową, powinien ograniczyć picie soków owocowych. Takie napoje posiadają dużą ilość fruktozy. Jest ona częściowo przetwarzana w kwas mlekowy, który hamuje wydalanie kwasu moczowego z organizmu.

Sardynki

Sardynki maja wiele zalet. Poza tym, że są bardzo smaczne, dobrze wpływają na nasz układ krwionośny. Niestety, mają też dużą ilość puryn, które są szkodliwe dla osób chorych na dnę moczanową.

Puryny to związki chemiczne, które są zarówno produkowane przez nasz organizm, jak i dostarczane wraz z pożywieniem. Jeśli jest ich za dużo w naszym ciele, gromadzą się w nerkach i jelitach i mogą prowadzić do rozwoju dny moczanowej i kamicy nerkowej.

Flaki

Według dietetyków flaki posiadają wartościowe składniki i są niskokaloryczne. Jednak to produkt, w którym również znajdziemy dużo związków purynowych.

Piwo

Piwo podnosi poziom kwasu moczowego i źle wpływa na metabolizm. Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny go unikać. Związki chemiczne zawarte w piwie mogą nasilać stany zapalne w stawach i powodować większy ból.

Grzyby

Przy dnie moczanowej powinniśmy unikać świeżych i suszonych grzybów. Mogą być bowiem powodem odkładania się kryształków kwasu moczowego w stawach.

Sery podpuszczkowe

Te sery również zawierają dużą ilość puryn, które nie są korzystne dla ludzi chorujących na dnę moczanową.

Wywar mięsny

Ważny element polskiej kuchni, ale także kolejne źródło związków purynowych, których powinny unikać osoby z dną moczanową.

Rabarbar

Ta roślina ma w sobie dużą ilość kwasu szczawiowego, przez co jest źródłem puryn. Jeżeli mamy problem z układem moczowym, powinniśmy ograniczyć spożywanie rabarbaru.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić