Jak walczyć z bólem nóg?
Ból nóg doskwiera nam zwłaszcza latem. Wysokie temperatury sprawiają, że nogi puchną, a uczucie ciężkości towarzyszy nam niemal przez 24 godziny na dobę. Ból nóg może być też ostrzeżeniem. To często znak, że nasz styl życia wymaga wprowadzenia gruntownych zmian.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Złe odżywianie, dieta bogata w produkty słone, tłuste, wysokoprzetworzone oraz brak ruchu to czynniki, które sprzyjają takim problemom jak puchnięcie czy ból nóg. Nie pomaga też zbyt długie przebywanie w pozycji stojącej, jak również długie godziny spędzone w pozycji siedzącej. Ból nóg może towarzyszyć też nadwadze i otyłości.
Czasami okazuje się, że jego przyczyną jest noszenie niewłaściwie dobranego obuwia. Wówczas, np. po zrezygnowaniu z butów na wysokich obcasach, ból ustępuje. Inną przyczyną może być zbyt intensywny trening.
Zobacz także: Detoks na wzmocnienie ciała
Długotrwały i nieleczony ból nóg może mieć szereg negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, gdyż wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, jak również mięśni i stawów. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, oprócz dawki ruchu, należy zadbać też o właściwą dietę. Warto włączyć do niej produkty bogate w błonnik, takie jak kasza jęczmienna, pestki dyni, kasza gryczana, brązowy ryż, płatki zbożowe, otręby, ziarna słonecznika czy suszone śliwki, figi i morele.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Nie zapominajmy też o warzywach i owocach bogatych w witaminę C, które poprawiają krążenie i chronią przed miażdżycą. Znajdziesz ją w czarnej porzeczce, dzikiej róży, szpinaku, cytrynach, pomarańczach, mandarynkach, szpinaku i natce pietruszki. Ważne są również polifenole, czyli silne antyoksydanty. Te znajdziesz w zielonej herbacie i kakao. Eksperci przypominają jednak, że podstawą diety, która zadba o zdrowie naszych nóg, jest przede wszystkim odpowiednie nawodnienie oraz unikanie alkoholu i używek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.