Przygotowanie kimchi polega na soleniu i fermentowaniu różnych warzyw, takich jak seler, kapusta, rzepa chińska i ogórek, z dodatkiem bogatej gamy przypraw - od cebuli, przez czosnek, po sos rybny.
Poza korzyściami probiotycznymi, to popularne pikantne, fermentowane danie odgrywa istotną rolę w kontroli poziomu cukru we krwi, łagodzeniu stanów zapalnych oraz wspieraniu zdrowia serca.
Dotychczasowe badania dowiodły, że izolowane z kimchi probiotyki, takie jak Lactobacillus brevis i L. plantarum przynoszą z kolei korzyści w kwestii redukcji masy ciała.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: Dr Myasnikov wymienia najgorsze błędy nadciśnieniowców. Problem dotyka nawet 17 mln Polaków
Badania dietetyczne
W najnowszym badaniu, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie ''BMJ Open'', wzięło udział 115 726 osób, uczestników projektu Health Examinees (HEXA), którego celem była analiza czynników wpływających na długoterminowe problemy zdrowotne u dorosłych Koreańczyków powyżej 40. roku życia.
Dietę badanych oceniono za pomocą kwestionariusza częstotliwości spożywania, który pozwolił na określenie, jak często w ciągu ostatniego roku konsumowali oni 106 różnych produktów spożywczych. Odpowiedzi mogły wahać się od "nigdy" lub "rzadko", po aż "do 3 razy dziennie".
Badacze zarejestrowali wzrost, wagę, obwód talii oraz BMI uczestników. Jeżeli obwód talii przekraczał 90 cm u mężczyzn i 85 cm u kobiet, uznawano to za oznakę otyłości brzusznej. Około 36 proc. mężczyzn i 25 proc. kobiet zakwalifikowano do badania jako osoby otyłe.
Wnioski z badania
1. Osoby spożywające pięć lub więcej porcji kimchi dziennie charakteryzowały się wyższą masą ciała, większym obwodem talii oraz większym ryzykiem otyłości.
Może to wynikać z faktu, iż wyższe spożycie kimchi wiąże się z większym przyjmowaniem całkowitej energii, węglowodanów, białka, tłuszczów, sodu oraz gotowanego ryżu, który jest najczęstszym dodatkiem do kimchi.
2. Spożywanie dwóch lub trzech porcji kimchi dziennie wiąże się z 11 proc. niższą częstością występowania otyłości (w porównaniu do osób, które jedzą kimchi rzadziej niż raz dziennie).
Ponieważ jest to badanie obserwacyjne, nie można na jego podstawie ustalić ostatecznie przyczynowości. Ograniczeniem badania jest ponadto fakt, iż kwestionariusze częstotliwości spożywania kimchi mogą nie zawsze dokładnie określać ilości spożywanej potrawy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.