Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Chroni przed rakiem. Gdy jej brakuje możesz odczuwać ból stawów

3

Witamina C odgrywa w naszym organizmie bardzo istotną rolę. Odpowiednia podaż tej cennej substancji zmniejsza ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy C.

Chroni przed rakiem. Gdy jej brakuje możesz odczuwać ból stawów
Jakie właściwości ma witamina C? (Licencjodawca, Dianino)

Witamina C przede wszystkim podnosi odporność naszego organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje. Sprawdza się również podczas leczenia objawów grypy i przeziębienia. Poza tym kwas askorbinowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym niszczy wolne rodniki, obniża ryzyko rozwoju nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Odpowiednia ilość witaminy C w codziennej diecie usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie. Kwas askorbinowy pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed zawałem serca, udarem mózgu i miażdżycą. Do objawów deficytu witaminy C można zaliczyć takie dolegliwości jak: suchość skóry, łuszczenie się naskórka, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, wolniejsze gojenie się ran, przewlekłe zmęczenie, obniżony nastrój, nadwaga czy anemia.

- Sygnałem świadczącym o niedoborze witaminy C są też nawracające infekcje wirusowe oraz zmiany powierzchniowe, np. w obrębie jamy ustnej w postaci aft. Może się to również objawiać bólem mięśni i stawów, co można jednak pomylić np. z chorobami reumatycznymi. Niejednoznaczna może być także większa skłonność do krwotoków np. z nosa i dziąseł czy skłonność do siniaków i wybroczyn, które występują także przy problemach z krzepnięciem krwi- wyjaśnił w rozmowie z WP abcZdrowie prezes Federacji "Porozumienie Zielonogórskie", lekarz rodzinny Jacek Krajewski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Witamina C. Skutki jej przedawkowania są zaskakujące

Niedobór witaminy C można uzupełnić za pomocą suplementów lub sięgając regularnie po niektóre produkty spożywcze. Do jej najbogatszych źródłem można zaliczyć m.in.: dziką różę, owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, kiwi, rokitnika, brokuły, kapustę, szpinak, natkę pietruszki i paprykę.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić