Witamina C przede wszystkim podnosi odporność naszego organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje. Sprawdza się również podczas leczenia objawów grypy i przeziębienia. Poza tym kwas askorbinowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym niszczy wolne rodniki, obniża ryzyko rozwoju nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Odpowiednia ilość witaminy C w codziennej diecie usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie. Kwas askorbinowy pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed zawałem serca, udarem mózgu i miażdżycą. Do objawów deficytu witaminy C można zaliczyć takie dolegliwości jak: suchość skóry, łuszczenie się naskórka, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, wolniejsze gojenie się ran, przewlekłe zmęczenie, obniżony nastrój, nadwaga czy anemia.
- Sygnałem świadczącym o niedoborze witaminy C są też nawracające infekcje wirusowe oraz zmiany powierzchniowe, np. w obrębie jamy ustnej w postaci aft. Może się to również objawiać bólem mięśni i stawów, co można jednak pomylić np. z chorobami reumatycznymi. Niejednoznaczna może być także większa skłonność do krwotoków np. z nosa i dziąseł czy skłonność do siniaków i wybroczyn, które występują także przy problemach z krzepnięciem krwi- wyjaśnił w rozmowie z WP abcZdrowie prezes Federacji "Porozumienie Zielonogórskie", lekarz rodzinny Jacek Krajewski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niedobór witaminy C można uzupełnić za pomocą suplementów lub sięgając regularnie po niektóre produkty spożywcze. Do jej najbogatszych źródłem można zaliczyć m.in.: dziką różę, owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, kiwi, rokitnika, brokuły, kapustę, szpinak, natkę pietruszki i paprykę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.