Większość osób przed zjedzeniem pomarańczy czy mandarynki wyrzuca do kosza nie tylko pomarańczową skórkę, ale pozbywa się również znajdującej się pod nią białej warstwy. Ta część owoców to albedo, które charakteryzuje się gąbczastą konsystencją i gorzkim, przez co mało zachęcającym smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się jednak, że biała skórka zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników, dlatego warto ją zjadać. Znajdziemy w niej witaminę A, witaminy z grupy B, limonen i glukaran oraz znaczne ilości pektyn, które są rodzajem błonnika. Regularne sięganie po produkty bogate we włókno pokarmowe wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, wpływając tym samym korzystnie kondycję naszych jelit. Poza tym pektyny pomagają utrzymać prawidłowe stężenie cukru w organizmie.
Obniżają również zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych oraz sprzyja wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. Albedo wzmacnia układ oddechowy i stymuluje wchłanianie cennej witaminy C znajdującej się w miąższu cytrusów. Dzięki obecności antyoksydantów biała skórka pomarańczy i mandarynek spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Jak podkreśla Bobbie Randall, licencjonowany ekspert żywieniowy i certyfikowany edukator ds. cukrzycy, spożywanie cytrusów razem z białą warstwą może odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Naukowiec zauważył, że glukaran obecny w albedo wspomaga leczenie raka okrężnicy, piersi i prostaty. Z kolei limonen pobudza aktywność enzymów wątrobowych, które biorą udział w neutralizowaniu czynników ryzyka raka piersi. Wypowiedzi eksperta zostały zacytowane i opublikowane w "The Daily Record".
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.