Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Chroni przed rakiem i obniża cholesterol. Nie wyrzucaj, gdy obierasz owoce

23

Najczęściej kupujemy je podczas zimowych miesięcy w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Jednak ze względu na niezwykłe właściwości mandarynek i pomarańczy warto sięgać po nie przez cały rok. Jeżeli chcemy w pełni skorzystać z ich dobroczynnego działania, podczas obierania nie powinniśmy pozbywać się białej skórki. Dowiedz się, dlaczego jest taka cenna.

Chroni przed rakiem i obniża cholesterol. Nie wyrzucaj, gdy obierasz owoce
Mandarynki to bardzo cenne dla naszego zdrowia owoce (Licencjodawca)

Większość osób przed zjedzeniem pomarańczy czy mandarynki wyrzuca do kosza nie tylko pomarańczową skórkę, ale pozbywa się również znajdującej się pod nią białej warstwy. Ta część owoców to albedo, które charakteryzuje się gąbczastą konsystencją i gorzkim, przez co mało zachęcającym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Okazuje się jednak, że biała skórka zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników, dlatego warto ją zjadać. Znajdziemy w niej witaminę A, witaminy z grupy B, limonen i glukaran oraz znaczne ilości pektyn, które są rodzajem błonnika. Regularne sięganie po produkty bogate we włókno pokarmowe wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, wpływając tym samym korzystnie kondycję naszych jelit. Poza tym pektyny pomagają utrzymać prawidłowe stężenie cukru w organizmie.

Obniżają również zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych oraz sprzyja wystąpieniu zawału serca i udaru mózgu. Albedo wzmacnia układ oddechowy i stymuluje wchłanianie cennej witaminy C znajdującej się w miąższu cytrusów. Dzięki obecności antyoksydantów biała skórka pomarańczy i mandarynek spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.

Jak podkreśla Bobbie Randall, licencjonowany ekspert żywieniowy i certyfikowany edukator ds. cukrzycy, spożywanie cytrusów razem z białą warstwą może odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Naukowiec zauważył, że glukaran obecny w albedo wspomaga leczenie raka okrężnicy, piersi i prostaty. Z kolei limonen pobudza aktywność enzymów wątrobowych, które biorą udział w neutralizowaniu czynników ryzyka raka piersi. Wypowiedzi eksperta zostały zacytowane i opublikowane w "The Daily Record".

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić