Jak atakuje rak jelita grubego?
Nowotwór jelita grubego to jeden z najbardziej podstępnych przeciwników, gdyż przez długie lata może nie dawać żadnych objawów lub powodować symptomy, które łatwo zbagatelizować lub mylnie zinterpretować. W tym czasie rak rozprzestrzenia się po organizmie.
Do głównych czynników zwiększających ryzyko raka jelita grubego możemy zaliczyć wiek – częściej chorują osoby po 50. Roku życia. Ryzyko rośnie również u osób palących papierosy, nadużywających alkoholu, cierpiących na nadwagę, otyłość czy przyjmujących niektóre leki. Eksperci uważają również, że rakowi sprzyja brak aktywności fizycznej oraz dieta obfitująca w tłuszcze trans, czerwone mięso i cukry proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zapobiegać rakowi jelita grubego?
Ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworu jelita grubego ma dieta, która powinna obfitować w warzywa, owoce oraz błonnik. Okazuje się, że pomóc mogą również kiszonki, a zwłaszcza kiszona kapusta, która swoje antynowotworowe działanie zawdzięcza izotiocyjaninom oraz indolom. Naukowcy uważają, że to właśnie te związki hamują rozwój komórek nowotworowych. Mają również zdolność do unicestwiania wolnych rodników, które uszkadzają DNA i zwiększają ryzyko rozwoju raka.
Potwierdzają to badania opublikowane na łamach ‘’Immunity’’. Naukowcy wykazali w nich, że spożywanie kiszonej kapusty od dwóch do trzech razy w tygodniu, obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego nawet o 40 procent.
Dodatkowo w kiszonej kapuście znajdziemy błonnik celulozowy, który usprawnia pracę jelit, poprawia ich drożność, a dzięki temu zapobiega zaparcia. To jednak nie koniec cennych związków, które znajdziemy w tym naturalnym probiotyku. Kwas mlekowy w kiszonej kapuście wpływa pozytywnie na mikrobiotę jelitową.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.