Owoce dzikiej róży są jednym z najbogatszych źródeł cennej witaminy C. Poza tym znajdziemy w nich witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor, mangan, żelazo, selen, cynk, flawonoidy, garbniki oraz kwas foliowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów dzika róża to naturalna tarcza w walce z wirusami. Podnosi odporność, leczy objawy przeziębienia i grypy, obniża cholesterol, pomaga na biegunkę i wrzody żołądka, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i rozkurczająco
Specyfiki na bazie pysznych owoców z tego kolczastego krzewu regulują ciśnienie krwi, usprawniają pracę nerek, serca i wątroby, działają uspokajająco, wzmacniają naczynia krwionośne, a także sprawdzają się przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Przeciwutleniacze obecne w dzikiej róży chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko nowotworów i opóźniają proces starzenia się organizmu.
Zobacz także: Najbardziej toksyczne owoce i warzywa
Żeby w pełni skorzystać ze zdrowotnych walorów dzikiej róży, można samodzielnie przygotować z niej wiele leczniczych preparatów. Jednym z nich jest domowa nalewka.
Składniki:
0,5 kilograma owoców dzikiej róży,
0,75 litra wódki,
1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
Owoce dzikiej róży należy wrzucić do słoika, zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce. Raz dziennie potrząsamy pojemnikiem. Po tygodniu odcedzamy miksturę za pomocą gazy, przelewamy ją do butelki i wstawiamy do lodówki. Pamiętajmy, że lecznicza nalewka z dzikiej róży zawiera alkohol, więc lepiej spożywać ją w rozsądnych ilościach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.