Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Chroni przed rakiem. Szybko włącz do diety, gdy trzustka woła o pomoc

57

Trzustka to ważna część naszego organizmu dlatego warto o nią zadbać. W tym celu należy dodać pewne produkty spożywcze do naszego codziennego menu. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, co powinniśmy spożywać, żeby wspomóc prawidłową pracę naszej trzustki.

Kurkuma chroni trzustkę i działa przeciwnowotworowo
Kurkuma chroni trzustkę i działa przeciwnowotworowo (Getty Images)

Trzustka ma za zadanie wspierać funkcjonowanie jelita cienkiego, dostarczając mu odpowiednie enzymy umożliwiające trawienie. Poza tym ten organ produkuje hormony, które regulują poziom glukozy we krwi. Problemy z trzustką na początku mogą nie dawać żadnych wyraźnych sygnałów. Z czasem może pojawić się charakterystyczny symptomem chorej trzustki, jakim jest lekki ból, lae narastający ból. Chorobom trzustki mogą towarzyszyć także biegunki, wzdęcia i nieuzasadniony spadek masy ciała. Jeżeli masz tego typu objawy i zdiagnozowano u ciebie chorą trzustkę, to powinieneś wzbogacić swoja dietę jak najszybciej o konkretne produkty.

Pierwszym z nich jest kurkuma. To przyprawa, która ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi uczucie pieczenia spowodowane zapaleniem trzustki oraz dba o wytwarzanie insuliny. Insulina z kolei reguluje stężenie cukru we krwi, tym samym przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Aby zadbać o trzustkę pij codziennie rano szklankę ciepłego mleka z dodatkiem dwóch łyżeczek kurkumy.

Inną miksturą, która pomoże naszej trzustce jest napój przygotowany z czosnku i miodu. Stosowanie tego połączenia zadziała pozytywnie na układ odpornościowy i wzmocni tkanki narządów wewnętrznych. Miód jest jednak niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę lub przewlekłe zapalenie trzustki.

Na problemy pomoże też szpinak, który jest źródłem żelaza działającego przeciwzapalnie oraz witaminy B, która wspomaga trzustkę. Poza tym szpinak to warzywo zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów dzięki substancji o nazwie MGDG. Należy jednak pamiętać, że by zwiększyć prozdrowotne właściwości szpinaku najlepiej spożywać go z cebulą lub czosnkiem.

Do swojego menu włącz tez wiśnie, borówki i winogrona zawierające przeciwutleniacze, które przeciwdziałają nowotworowi trzustki. Te owoce posiadają również resweratrol, który dba o prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Najlepiej spożywać je na surowo, żeby w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Nie zapominaj też o brokułach, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki. Ponadto zapobiegają też jej stanom zapalnym i działają oczyszczająco na całe ciało.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić