Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Chroni przed rakiem. Wspiera serce i jelita

1

Czeremcha stanowi jedno z najciekawszych źródeł składników odżywczych w polskich wilgotnych lasach łęgowych. Jej owoce, o charakterystycznym smaku i kolorze, skrywają w sobie zdrowotne bogactwo, a przygotowany z nich syrop będzie doceniony przez każdego smakosza.

Chroni przed rakiem. Wspiera serce i jelita
Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop (Getty Images, 2022 Getty Images)

Składniki odżywcze czeremchy

1. Antyoksydanty i flawonoidy

Czeremcha jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pełnią kluczową funkcję w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Flawonoidy obecne w tej roślinie wiążą się z korzyściami dla serca i układu krwionośnego oraz działają przeciwnowotworowo.

2. Witamina C

Ta witamina jest potężnym antyoksydantem, który odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza i funkcjonowaniu układu odpornościowego.

3. Potas, wapń i fosfor

Potas - jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i regulacji ciśnienia krwi.

Wapń - jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów, a także dla procesów krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsów nerwowych.

Fosfor - współdziała z wapniem w budowie kości, ale jest także ważny dla produkcji ATP, głównego nośnika energii w komórkach.

4. Rutyna

Rutyna jest flawonoidem, który może wspomagać krążenie krwi przez wzmacnianie i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych. Działa również przeciwzapalnie i przeciwwysiękowo.

5. Błonnik

Błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego, pomaga w regulacji ruchów jelit i wspiera zdrową florę jelitową. Może również pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu.

Syrop z czeremchy

Niezwykły smak owoców czeremchy i związki w nich zawarte są dobrym pretekstem do przygotowania na ich bazie syropu. Początek jesieni to idealny czas, by to zrobić!

Wystarczy tylko:

  1. Zalać owoce wodą, zagotować i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 8-12 minut.
  2. Zostawić do ostygnięcia.
  3. Odcisnąć owoce i zlać do garnka sok, dodać do niego cukier (proporcje owoców i cukru powinny wynosić 1:1), ponownie zagotować.
  4. Przelać do czystych słoików.

Wystarczy dodać wodę. Tani patent na ból stawów

Gotowe! Niewielkie ilości syropu można dolewać jesienią do herbaty. Wzbogaci to jej smak i pomoże nam uchronić się przed infekcjami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić