Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Chroni przed rakiem. Wspiera serce i jelita

1

Czeremcha stanowi jedno z najciekawszych źródeł składników odżywczych w polskich wilgotnych lasach łęgowych. Jej owoce, o charakterystycznym smaku i kolorze, skrywają w sobie zdrowotne bogactwo, a przygotowany z nich syrop będzie doceniony przez każdego smakosza.

Chroni przed rakiem. Wspiera serce i jelita
Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop (Getty Images, 2022 Getty Images)

Składniki odżywcze czeremchy

1. Antyoksydanty i flawonoidy

Czeremcha jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pełnią kluczową funkcję w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Flawonoidy obecne w tej roślinie wiążą się z korzyściami dla serca i układu krwionośnego oraz działają przeciwnowotworowo.

2. Witamina C

Ta witamina jest potężnym antyoksydantem, który odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza i funkcjonowaniu układu odpornościowego.

3. Potas, wapń i fosfor

Potas - jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i regulacji ciśnienia krwi.

Wapń - jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów, a także dla procesów krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsów nerwowych.

Fosfor - współdziała z wapniem w budowie kości, ale jest także ważny dla produkcji ATP, głównego nośnika energii w komórkach.

4. Rutyna

Rutyna jest flawonoidem, który może wspomagać krążenie krwi przez wzmacnianie i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych. Działa również przeciwzapalnie i przeciwwysiękowo.

5. Błonnik

Błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego, pomaga w regulacji ruchów jelit i wspiera zdrową florę jelitową. Może również pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu.

Syrop z czeremchy

Niezwykły smak owoców czeremchy i związki w nich zawarte są dobrym pretekstem do przygotowania na ich bazie syropu. Początek jesieni to idealny czas, by to zrobić!

Wystarczy tylko:

  1. Zalać owoce wodą, zagotować i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 8-12 minut.
  2. Zostawić do ostygnięcia.
  3. Odcisnąć owoce i zlać do garnka sok, dodać do niego cukier (proporcje owoców i cukru powinny wynosić 1:1), ponownie zagotować.
  4. Przelać do czystych słoików.

Wystarczy dodać wodę. Tani patent na ból stawów

Gotowe! Niewielkie ilości syropu można dolewać jesienią do herbaty. Wzbogaci to jej smak i pomoże nam uchronić się przed infekcjami.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić