Miksturę detoksykującą przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, że cztery marchewki, pół łyżeczki spiruliny oraz garść posiekanych listków mięty zmiksujesz w blenderze do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli napój jest za gęsty, możesz dodać wodę. Przygotowaną miksturę pij na czczo. Wystarczy 100 ml dziennie, aby przynieść ulgę zmęczonej wątrobie.
Zobacz także: Nie boli, ale niepokoi. Sygnał, że wątroba wysiada
W tym zdrowotnym koktajlu każdy składnik ma ogromne znaczenie. Marchewka to bogate źródło witaminy C oraz beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A. To bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, chroniąc tym samym nasz organizm przed rozwojem nowotworów. Beta-karoten nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale też oczyszcza wątrobę i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jeden z najcenniejszych związków, które znajdziemy w spirulinie, to GLA, czyli kwas gamma-linolenowy. Składnik ten wzmacnia odporność organizmu oraz leczy stany zapalne. Dodatkowo poprawia stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Spirulina to także bogactwo chlorofilu. Ten zielony barwnik o silnym działaniu antyoksydacyjnym wyłapuje toksyny i pomaga się ich pozbyć z naszego ciała.
Zobacz także: Wystarczą trzy dni. Pij, a wątroba będzie jak nowa
Ostatnim składnikiem mikstury oczyszczającej wątrobę jest mięta. To roślina oczyszczająca i wspierającą prawidłową pracę wątroby. Pomaga na problemy trawienne, takie jak wzdęcia czy niestrawność. Dodatkowo regeneruje wątrobę i jest źródłem garbników i flawonoidów, które podobnie jak chlorofil, witamina C czy chlorofil, wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Leczniczy napój z marchewki, spiruliny oraz mięty warto pić regularnie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.