W zakwasie przygotowanym na bazie czerwonych buraków znajdziemy m.in. witaminy C, E, B6, bakterie mlekowe, wapń, potas, magnez, sód, chlor, miedź, żelazo, kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy oraz polifenole. Dzięki zawartości wielu cennych elementów, zakwas buraczany usprawnia pracę układu immunologicznego, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprawia samopoczucie, działa przeciwzapalnie, a także przeciwutleniająco.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Poza tym zakwas buraczany pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i oczyszcza organizm z toksyn. To jednak nie koniec listy prozdrowotnych walorów tej mikstury. Dr hab. Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW wraz ze swoim zespołem postanowiła zbadać, w jaki sposób sok z kiszonych buraków wpływa na komórki nowotworowe. Podczas badań naukowcy wykorzystali świeże buraki wyhodowane w konwencjonalnych warunkach oraz warzywa pochodzące z uprawy ekologicznej.
Po przeprowadzeniu analizy okazało się, że sok z buraków ekologicznych zawiera więcej prozdrowotnych składników niż fermentowany napój z buraków z konwencjonalnej hodowli. Ponadto eksperci zauważyli, że szybciej jest w stanie sobie poradzić z komórkami, które wywołują raka żołądka.
Zdaniem ekspertów, żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania mikstury, powinno się wypijać ok. 200 ml zakwasu w ciągu dnia. Jak stwierdzili badacze, sok z kiszonej kapusty również wykazuje właściwości antynowotworowe. W tym przypadku bardziej skuteczniejszy jest również napój przygotowany na bazie warzyw z uprawy ekologicznej. Naukowcy uznali, iż konieczne jest wykonanie kolejnych badań w celu potwierdzenia dotychczas zebranych informacji.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.