Składniki odżywcze orzechów laskowych
Orzechy laskowe są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku oraz miedzi.
Poprawa pamięci i koncentracji
Orzechy laskowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wspierając tym samym pamięć i koncentrację. Zawarty w orzechach magnez wpływa na aktywność synaps, co przyczynia się do poprawy przewodzenia impulsów nerwowych, a tym samym do lepszej pracy mózgu. Poza tym nienasycone kwasy tłuszczowe utrzymują prawidłową strukturę błon komórkowych neuronów.
Regulacja stężenia cukru we krwi
Orzechy laskowe są źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Zawarte w orzechach witaminy z grupy B oraz magnez wspierają prawidłową pracę insuliny, a nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe dla utrzymania równowagi glikemicznej.
Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego
Orzechy laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL, co wspiera układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, zawarte w orzechach witaminy z grupy B, a także magnez, potas i cynk regulują ciśnienie krwi, zapobiegając nadciśnieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wzmocnienie kości i zębów
Orzechy laskowe są bogatym źródłem magnezu, który wspomaga wchłanianie wapnia - również obecnego w orzechach - kluczowego dla gęstości i wytrzymałości kości oraz zębów. Fosfor współpracuje z wapniem, nadając kościom i zębom twardość, a mangan, obecny w orzechach, jest ważny dla ich prawidłowego rozwoju.
Regularne spożywanie orzechów laskowych oferuje również szereg innych właściwości zdrowotnych, m.in. chroni przed anemią i wspiera odporność. Warto więc włączyć je do swojej diety - chociażby w charakterze codziennej przekąski.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.