W suszonych pomidorach znajdziemy witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, a także tłuszcze, białka i błonnik pokarmowy. Poza tym zawierają one cenne pierwiastki takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i sód.
Dzięki witaminie C suszone pomidory wpierają nasz układ immunologiczny i chronią nas przed infekcjami. Regularna obecność suszonych pomidorów w diecie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wpływa pozytywnie na kondycję zdrowotną naszej skóry, narządu wzroku, budowę kości i pracę układu nerwowego.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Suszone pomidory to bogate źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest likopen. Ten związek należy do grupy karotenów i dzięki niemu pomidory posiadają czerwony kolor. Likopen występuje również m.in. w arbuzie, gujawie, grejpfrucie i dzikiej róży. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Ta substancja to silny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak białaczka. rak prostaty, płuc, piersi i wątroby.
Likopen zapobiega także powstawianiu komórek rakowych w przewodzie pokarmowym, przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom układu krążenia, np. zawałowi serca czy chorobie wieńcowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.