Bogactwo składników odżywczych.
Ziemniaki zawierają polifenole i karotenoidy, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, sód, wapń i fosfor, a także witaminę C, która jest potężnym antyoksydantem i wspiera układ odpornościowy. Są również źródłem witamin z grupy B, w tym B6, która jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina.
Dostarczanie energii
Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi, formy węglowodanów, która jest szybko i efektywnie metabolizowana przez organizm do produkcji energii.
Jest to kluczowe zarówno dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca, jak i dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Skrobia oporna zapobiega też rozwojowi raka okrężnicy i jelita grubego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wsparcie zdrowia układu pokarmowego
Ziemniaki zawierają błonnik, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego, promując regularne wypróżnienia i wspierając zdrowie jelit. Błonnik może również przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu glukozy we krwi.
Poprawa zdrowie serca
Potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, redukując ryzyko chorób serca. Ponadto, wspomniany wyżej błonnik obecny w ziemniakach może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co również ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
Jak przygotować ziemniaki?
Choć ziemniaki same w sobie są zdrowe, ogromne znaczenie ma sposób ich przygotowania i spożycia. Smażone ziemniaki zawierają dużo tłuszczu, a kiedy dodatkowo są spożywane w towarzystwie innego tłuszczu (np. mięsa), powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi i zmuszają trzustkę do produkowania większej ilości insuliny.
Jeżeli więc smażone ziemniaki (lub ziemniaki jako dodatek do smażonego mięsa) są stałym elementem naszej diety, musimy liczyć się z tym, że znacznie zwiększamy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dietetycy zalecają więc gotowanie, pieczenie lub duszenie ziemniaków. Warto przy tym pamiętać o ich charakterystycznej właściwości — ziemniaki po 24 godzinach w lodówce osiągają niższy indeks glikemiczny i przekształcają skrobię we wspomnianą wyżej (zapobiegającą niektórym rodzajom nowotworów) skrobię oporną. Najlepiej przygotować je dzień przed planowanym obiadem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.