Rola jelit i AHR
Jedną z funkcji jelit jest ochrona przed bakteriami, grzybami, wirusami i innymi potencjalnie szkodliwymi czynnikami. Wewnętrzna warstwa jelita zawiera cienką warstwę komórek nabłonkowych, które są ściśle ze sobą połączone. Zdarza się, że te ciasne połączenia luzują się, a jelito staje się bardziej porowate, co może powodować schorzenia: np. zespół nieszczelnego jelita lub nieswoiste zapalenie jelit.
Aby temu zapobiec, określone substancje w naszej diecie wiążą się z AHR (receptorem węglowodorów aromatycznych, pomagającym organizmowi reagować na składniki odżywcze, leki i substancje toksyczne w jelitach), który następnie komunikuje się z połączeniami komórkowymi i układem odpornościowym, chroniąc zdrowie jelit.
Wyniki najnowszych badań wskazują, że AHR dokonuje tego poprzez wpuszczanie cynku do komórek, co w efekcie poprawia uszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonkowymi. Jak to zbadano?
Cynk i AHR w diecie
Profesor Christer Hogstrand kierował międzynarodowym zespołem, który przeprowadził badania na myszach. Okazało się, że u myszy karmionych dietą zawierającą cynk i substancję chemiczną z warzyw krzyżowych stymulujących AHR (czyli np. brokułów) objawy nieswoistego zapalenia jelit zostały prawie całkowicie wyeliminowane.
Myszy karmione dietą ubogą w cynk nie odniosły z kolei żadnej korzyści z samej aktywacji AHR.
Naukowcy planują przetestować skuteczność opisanego leczenia w badaniach z udziałem ludzi.
Niedobór cynku
Tymczasem aż jedna trzecia światowej populacji cierpi na niedobór cynku. Naukowe odkrycie oferuje nowe możliwości leczenia nieswoistego zapalenia jelit poprzez suplementację cynkiem i związkami bioaktywnymi pochodzenia roślinnego, które stymulują AHR i których szczególnie wiele jest w warzywach kapustnych.
- Mięso i owoce morza są najlepszymi źródłami cynku w diecie, jednakże globalne ubóstwo, kwestie zrównoważonego rozwoju i obawy związane z dobrostanem zwierząt odsuwają populację planety od diety zwierzęcej na rzecz żywności pochodzenia roślinnego. Dlatego też, aby uniknąć niewystarczającego spożycia tego niezwykle istotnego mikroelementu, konieczne jest zapewnienie odpowiedniej suplementacji cynku – mówi główny autor badania.