Lekarze i eksperci ds. żywienia ostrzegają, że jajka nie powinny występować w jednym daniu z pewnymi produktami spożywczymi.
Zestawienie, które może wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm, to jajka i ryby. Jajka zawierają białko zwierzęce o nazwie awidyna, która inaktywuje obecną w tłustych rybach cenną dla organizmu witaminę B7.
Zobacz także: Jajka po turecku. Pomysł na wyjątkowe śniadanie
Potrawa składająca się z jajek i ryżu jest ciężkostrawna. Te produkty lepiej spożywać osobno, bo razem tracą swoje walory zdrowotne.
Niezbyt dobrym pomysłem jest również połączenie jajek z ziemniakami. Dodanie ziemniaków do jajecznej potrawy utrudnia prawidłowe wchłanianie do organizmu obecnego w jajkach wapnia i żelaza. Poza tym ta ciężkostrawna mieszanka może zalegać w żołądku przez dłuższy czas.
Jedzenie jajek na śniadanie i popijanie ich mlekiem sprawi, że żadne cenne elementy zawarte w tych produktach nie zostaną dostarczone do twojego organizmu.
Na talerzu lepiej nie kłaść jajek obok niektórych owoców. Winogrona, morele, jabłka, arbuzy i gruszki połączone z jajkiem mogą zaburzyć prawidłową pracę układu trawiennego.
Zanim przygotujesz posiłek składający się z jajek, masła i śmietany, weź pod uwagę, że taka przekąska zafunduje ci nadprogramowe kilogramy. Jeżeli koniecznie chcesz dodać do jajka majonez lub śmietanę, nie zapomnij sięgnąć także po zielone warzywa. W ten sposób zmniejszysz niekorzystne działanie tego kalorycznego przysmaku na swój organizm.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.