Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu

476

Trzustka pełni w naszym organizmie dwie bardzo istotne funkcje: produkuje enzymy odpowiedzialne za procesy trawienne i wytwarza hormony, które regulują stężenie glukozy w krwiobiegu. Żeby ten narząd jak najdłużej pracował na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim wyeliminować z codziennego jadłospisu szkodliwe elementy. Dowiedz się, jakie produkty niszczą naszą trzustkę.

Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu
Surowe warzywa obciążają trzustkę (Licencjodawca, Massimiliano Pieraccini)

Alkohol i papierosy

Regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu szkodzi nie tylko wątrobie, ale także stopniowo wyniszcza naszą trzustkę. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z chorą trzustką i pacjenci z cukrzycą. Z badań statystycznych wynika, że stała obecność w diecie napojów alkoholowych przyczynia się do 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Warto wspomnieć, że trzustce szkodzi także palenie papierosów i może powodować przewlekłe lub ostre zapalenie tego narządu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, których nie lubi twoja trzustka

Surowe owoce i warzywa

Wprawdzie surowe owoce i warzywa są powszechnie uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, ale jak się okazuje, w niektórych przypadkach mogą być szkodliwe. Jeżeli zjedzenie ich niewielkiej ilość wywołuje u nas wzdęcia i inne problemy gastryczne, wówczas w trosce o dobrą kondycję naszej trzustki lepiej sięgać po produkty gotowane na parze. Poza tym tego typu problemy zdrowotne powinny nas skłonić do wizyty u gastrologa.

Mięso

Zbyt duża ilość mięsa (zwłaszcza przetworzonego i smażonego) w menu wpływa niekorzystnie prawidłową pracę trzustki i zwiększa ryzyko stanu zapalnego tego organu. Smażenie sprawia, że w mięsie mogą pojawić się związki wykazujące właściwości kancerogenne. Z kolei konserwy mięsne, pasztety, parówki - podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, dlatego tych produktów powinny unikać zarówno osoby zdrowe, jak i pacjenci z chorą trzustką.

Cukier

Nadmiar cukru w diecie podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i niebezpiecznych schorzeń w tym chorób trzustki i jelit. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w słodyczach i wielu innych produktach spożywczych. Poza cukrem rafinowanym w żywności i napojach występuje również szkodliwy dla zdrowia zamiennik białego cukru - syrop glukozowo-fruktozowy.

Smażone i tłuste dania

Spożywanie tłustych i smażonych, a zarazem ciężkostrawnych posiłków z pewnością nie wyjdzie nam na zdrowie. Takie potrawy podnoszą poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, przyczyniają się do stłuszczeń narządów wewnętrznych i obciążają trzustkę. Zdrowszym zamiennikiem są dania pieczone bez dodatku tłuszczu lub gotowana na parze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić