Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu

472

Trzustka pełni w naszym organizmie dwie bardzo istotne funkcje: produkuje enzymy odpowiedzialne za procesy trawienne i wytwarza hormony, które regulują stężenie glukozy w krwiobiegu. Żeby ten narząd jak najdłużej pracował na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim wyeliminować z codziennego jadłospisu szkodliwe elementy. Dowiedz się, jakie produkty niszczą naszą trzustkę.

Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu
Surowe warzywa obciążają trzustkę (Licencjodawca, Massimiliano Pieraccini)

Alkohol i papierosy

Regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu szkodzi nie tylko wątrobie, ale także stopniowo wyniszcza naszą trzustkę. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z chorą trzustką i pacjenci z cukrzycą. Z badań statystycznych wynika, że stała obecność w diecie napojów alkoholowych przyczynia się do 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Warto wspomnieć, że trzustce szkodzi także palenie papierosów i może powodować przewlekłe lub ostre zapalenie tego narządu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, których nie lubi twoja trzustka

Surowe owoce i warzywa

Wprawdzie surowe owoce i warzywa są powszechnie uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, ale jak się okazuje, w niektórych przypadkach mogą być szkodliwe. Jeżeli zjedzenie ich niewielkiej ilość wywołuje u nas wzdęcia i inne problemy gastryczne, wówczas w trosce o dobrą kondycję naszej trzustki lepiej sięgać po produkty gotowane na parze. Poza tym tego typu problemy zdrowotne powinny nas skłonić do wizyty u gastrologa.

Mięso

Zbyt duża ilość mięsa (zwłaszcza przetworzonego i smażonego) w menu wpływa niekorzystnie prawidłową pracę trzustki i zwiększa ryzyko stanu zapalnego tego organu. Smażenie sprawia, że w mięsie mogą pojawić się związki wykazujące właściwości kancerogenne. Z kolei konserwy mięsne, pasztety, parówki - podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, dlatego tych produktów powinny unikać zarówno osoby zdrowe, jak i pacjenci z chorą trzustką.

Cukier

Nadmiar cukru w diecie podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i niebezpiecznych schorzeń w tym chorób trzustki i jelit. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w słodyczach i wielu innych produktach spożywczych. Poza cukrem rafinowanym w żywności i napojach występuje również szkodliwy dla zdrowia zamiennik białego cukru - syrop glukozowo-fruktozowy.

Smażone i tłuste dania

Spożywanie tłustych i smażonych, a zarazem ciężkostrawnych posiłków z pewnością nie wyjdzie nam na zdrowie. Takie potrawy podnoszą poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, przyczyniają się do stłuszczeń narządów wewnętrznych i obciążają trzustkę. Zdrowszym zamiennikiem są dania pieczone bez dodatku tłuszczu lub gotowana na parze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 03.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Warszawie. 24-latka wyskoczyła z 8. piętra. Nie żyje
Administracja Trumpa wprowadzi cła na Meksyk? Prezydentka ma plan
Nowy sondaż wśród Ukraińców. Takie poparcie ma Zełenski
Zderzenie autokarów w Barcelonie. Ponad 50 osób rannych
Senior z Łomży wygrał w loterii. Cztery osoby aresztowane
Trump ostro o Zełenskim. "Ten gość nie chce pokoju"
Okradli willę w Wilanowie. Zniknęły 2 elektryczne auta i droga biżuteria
Polak zmarł w Niemczech. Ujawnili wstępne okoliczności tragedii
Prymas Polski krytykuje pomysł rządu. Poszło o pieniądze
Maskotka FC Barcelony straszy dzieci? Pojawiło się nagranie z synkiem piłkarza
Dramatyczne zdarzenie w Warszawie. 12-latka skoczyła na jezdnię ekspresówki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić