Alkohol i papierosy
Regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu szkodzi nie tylko wątrobie, ale także stopniowo wyniszcza naszą trzustkę. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z chorą trzustką i pacjenci z cukrzycą. Z badań statystycznych wynika, że stała obecność w diecie napojów alkoholowych przyczynia się do 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Warto wspomnieć, że trzustce szkodzi także palenie papierosów i może powodować przewlekłe lub ostre zapalenie tego narządu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surowe owoce i warzywa
Wprawdzie surowe owoce i warzywa są powszechnie uważane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, ale jak się okazuje, w niektórych przypadkach mogą być szkodliwe. Jeżeli zjedzenie ich niewielkiej ilość wywołuje u nas wzdęcia i inne problemy gastryczne, wówczas w trosce o dobrą kondycję naszej trzustki lepiej sięgać po produkty gotowane na parze. Poza tym tego typu problemy zdrowotne powinny nas skłonić do wizyty u gastrologa.
Mięso
Zbyt duża ilość mięsa (zwłaszcza przetworzonego i smażonego) w menu wpływa niekorzystnie prawidłową pracę trzustki i zwiększa ryzyko stanu zapalnego tego organu. Smażenie sprawia, że w mięsie mogą pojawić się związki wykazujące właściwości kancerogenne. Z kolei konserwy mięsne, pasztety, parówki - podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, dlatego tych produktów powinny unikać zarówno osoby zdrowe, jak i pacjenci z chorą trzustką.
Cukier
Nadmiar cukru w diecie podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i niebezpiecznych schorzeń w tym chorób trzustki i jelit. Pamiętajmy, że tzw. biała śmierć znajduje się nie tylko w naszej cukiernicy, ale także w słodyczach i wielu innych produktach spożywczych. Poza cukrem rafinowanym w żywności i napojach występuje również szkodliwy dla zdrowia zamiennik białego cukru - syrop glukozowo-fruktozowy.
Smażone i tłuste dania
Spożywanie tłustych i smażonych, a zarazem ciężkostrawnych posiłków z pewnością nie wyjdzie nam na zdrowie. Takie potrawy podnoszą poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, przyczyniają się do stłuszczeń narządów wewnętrznych i obciążają trzustkę. Zdrowszym zamiennikiem są dania pieczone bez dodatku tłuszczu lub gotowana na parze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.