Awokado, chociaż jest bardzo zdrowe, to jest również bardzo kaloryczne. W ostatnim czasie jednak robi furorę wśród influencerek zajmujących się tematyką zdrowego odżywiania. Fenomen awokado i jego prozdrowotne działanie postanowiła na własnej skórze sprawdzić Jenna Sugar, dziennikarka magazynu "Pop Sugar".
Kobieta uwielbia sport, zwłaszcza cross fit oraz jogę i zawsze zwraca uwagę na to, co ląduje na jej talerzu. Decydując się na dwutygodniowe wyzwanie, chciała sprawdzić, czy spożywanie każdego dnia awokado, które jest bogate w zdrowe tłuszcze, wpłynie pozytywnie na jej organizm.
Jenna jadła jedno awokado dziennie, ale dodając owoc do kilku posiłków, np. sałatek czy koktajli. Już wcześniej sięgała po awokado, gdyż wiedziała, że jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, omega-6 i omega-3 oraz witamin A, B, C i E, błonnika, potasu, luteiny i kwasu foliowego.
Pierwsze efekty dziennikarka zobaczyła już po upływie nieco ponad tygodnia. Czuła się bardziej syta, miała mniejszą ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami, nie odczuwała też potrzeby sięgania po słodycze. Pozbyła się problemów z wypróżnianiem, co jak sama przyznała, zawdzięcza sporej ilości błonnika obecnego w awokado.
Czy udało się jej schudnąć? Tego efektu nie uzyskała, gdyż jeden owoc dostarcza ok. 350 kcal, ale co ciekawe – Jenna nie przybrała na wadze. Poprawiło się za to jej ogólne samopoczucie, więc postanowiła, że dalej będzie sięgać po awokado 3-4 razy w tygodniu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.