Podczas smażenia potraw na oleju, bardzo istotny jest wybór odpowiedniej patelni. Wybierając najlepszej jakości patelnię teflonową albo grillową, nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości oleju. Poza tym warto pamiętać, żeby na jednej porcji tłuszczu smażyć tylko raz. Należy również pamiętać, żeby wystarczająco podgrzać patelnię, zanim znajdzie się na niej jedzenie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Dzięki temu mięso nie wchłonie dużej ilości tłuszczu. Jeżeli podczas smażenia na patelni pojawia się spalone kawałki jedzenia, to pod żadnym pozorem nie wolno ich jeść. Pamiętajmy, że w zwęglonej żywności mogą znajdować się nitrozoaminy wykazujące silne właściwości kancerogenne.
Zdecydowanie zdrowsze od smażenia potraw jest pieczenie ich w piekarniku. Mięso przygotowane w ten sposób nie będzie potrzebowała dodatkowego tłuszczu. Tłuszcz sam się wytopi pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast jeżeli będziemy chcieli upiec warzywa, nie należy smarować blachy tłuszczem tylko skropić produkty oliwą gdy będą jeszcze surowe.
Najlepsze do smażenia są tłuszcze nasycone, które są bardziej odporne na wysoką temperaturę. Nie oznacza to jednak, że masło i smalec to dobry wybór. Dietetycy ostrzegają, że te produkty mają w sobie znaczne ilości cholesterolu, co zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Olej słonecznikowy, z pestek dyni, arachidowy, kukurydziany, czy sojowy to także produkty, których lepiej unikać podczas smażenia. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po olej rzepakowy, ryżowy albo oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl