Dieta Davida Attenborough
David Attenboroug podczas jednego z wywiadów wyznał, że najbardziej boi się bezradności, niedołężności i chorób neurodegeneracyjnych. Kiedy pewnego dnia nie mógł sobie przypomnieć nazwy rośliny, którą dobrze znał (rzepak) postanowił zmienić nawyki żywieniowe.
- Jem ser i ryby, a w ciągu ostatnich kilku lat sięgałem po mięso tak rzadko, że stałem się właściwie wegetarianinem. Nigdy wcześniej nie myślałem, że nim zostanę - wyznaje Attenborough.
Dieta roślinna głównym czynnikiem profilaktyki
Każdego roku na całym świecie z powodu chorób układu krążenia umiera ponad 18 milionów ludzi. Agenda Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych przewiduje, że do 2030 r. liczba przedwczesnych zgonów z powodu chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia, powinna zostać zmniejszona o jedną trzecią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Diety roślinne są kluczowymi instrumentami zmiany produkcji żywności na formy bardziej zrównoważone środowiskowo, przy jednoczesnym zmniejszeniu obciążenia chorobami układu krążenia. Powinniśmy stosować zróżnicowaną, bogatą w rośliny dietę, a pragnienie gasić wodą - przekonuje prof. Ruth Frikke-Schmidt.
Chodzi o cholesterol
Jednym z powodów jest m.in. wpływ diety bezmięsnej (lub całkowicie roślinnej) na poziom cholesterolu.
Niedawno naukowcy przyjrzeli się 30 badaniom z lat 1982-2022 z udziałem łącznie 2372 uczestników, w których oceniano wpływ diety wegetariańskiej lub wegańskiej oraz wpływ diety "wszystkożernej" na poziomy wszystkich rodzajów cholesterolu.
Zobacz także: Rakotwórczy produkt. Niestety Polacy się nim zajadają
To największy systematyczny przegląd tego tematu i pierwszy, który zawiera apoB (białka, które pomaga przenosić tłuszcz i cholesterol we krwi i jest dobrym wskaźnikiem całkowitej ilości złych tłuszczów oraz cholesterolu w organizmie).
W porównaniu z osobami stosującymi dietę wszystkożerną, osoby stosujące dietę roślinną doświadczyły średniego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 7 proc. w stosunku do poziomu zmierzonego na początku badań, obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 10 proc. i obniżenia poziomu apoB o 14 proc.
Średni czas trwania diety wynosił 29 tygodni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.