1. Bogactwo białka i niska zawartość tłuszczu
Mięso z królika jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego składnika odżywczego, który pełni funkcję budulcową dla naszych mięśni, skóry, włosów i paznokci. Sto gramów mięsa z królika dostarcza nawet do jednej trzeciej dziennej zalecanej dziennej porcji białka.
Zawiera przy tym znacznie mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięs. To dobra opcja zarówno dla osób dbających o podaż tłuszczu, jak i o kaloryczność posiłków - 100 gramów mięsa z królika ma 197 kalorii. Identyczny wagowo tłustszy kawałek wołowiny zawiera aż 291 kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2. Witaminy i minerały
Mięso z królika jest znakomitym źródłem witaminy B12 i niacyny, które wspierają metaboliczne procesy naszego organizmu. Królicze mięso zawiera również sporo żelaza, fosforu i magnezu — minerałów niezbędnych do utrzymania zdrowych zębów, mocnych kości oraz regulacji poziomu płynów i ciśnienia krwi w naszym ciele.
Zawiera także selen, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Mięso z królika dostarcza aż 38,5 mikrogramów selenu (na 100 gramów).
3. Niski poziom sodu
Mięso z królika zawiera bardzo mało sodu w porównaniu z innymi rodzajami mięs. Zbyt duża ilość soli w diecie jest związana z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami serca i udarem mózgu.
4. Bezpieczeństwo
Mięso królicze jest nie tylko smaczne i odżywcze — jest także uważane za jedno z najbezpieczniejszych mięs do spożycia. Ze względu na łatwość jego trawienia i bogactwo składników odżywczych, jest często zalecane jako pierwszy pokarm mięsny dla niemowląt (już od szóstego miesiąca życia).
Jest świetnym wyborem dla osób starszych, osłabionych lub borykających się z problemami z układem pokarmowym. Sprawdza się również jako element diety kobiet ciężarnych i karmiących. Poza tym, ze względu na brak typowych alergenów, polecany jest alergikom oraz osobom z chorobami autoimmunologicznymi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.