Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Delikatne i prawie bez tłuszczu. To mięso to prawdziwy rarytas

2

Mięso z królika, choć nie dorównuje popularnością wołowinie i kurczakowi, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, które powinny nas skłonić do uwzględnienia go w codziennej diecie. Oto cztery powody, dla których warto to zrobić!

Delikatne i prawie bez tłuszczu. To mięso to prawdziwy rarytas
Czy warto jeść mięso z królika? (Licencjodawca, Jean-Bernard Nadeau)

1. Bogactwo białka i niska zawartość tłuszczu

Mięso z królika jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niezbędnego składnika odżywczego, który pełni funkcję budulcową dla naszych mięśni, skóry, włosów i paznokci. Sto gramów mięsa z królika dostarcza nawet do jednej trzeciej dziennej zalecanej dziennej porcji białka.

Zawiera przy tym znacznie mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięs. To dobra opcja zarówno dla osób dbających o podaż tłuszczu, jak i o kaloryczność posiłków - 100 gramów mięsa z królika ma 197 kalorii. Identyczny wagowo tłustszy kawałek wołowiny zawiera aż 291 kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto jeść mięso z królika?

2. Witaminy i minerały

Mięso z królika jest znakomitym źródłem witaminy B12 i niacyny, które wspierają metaboliczne procesy naszego organizmu. Królicze mięso zawiera również sporo żelaza, fosforu i magnezu — minerałów niezbędnych do utrzymania zdrowych zębów, mocnych kości oraz regulacji poziomu płynów i ciśnienia krwi w naszym ciele.

Zawiera także selen, który wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Mięso z królika dostarcza aż 38,5 mikrogramów selenu (na 100 gramów).

3. Niski poziom sodu

Mięso z królika zawiera bardzo mało sodu w porównaniu z innymi rodzajami mięs. Zbyt duża ilość soli w diecie jest związana z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami serca i udarem mózgu.

4. Bezpieczeństwo

Mięso królicze jest nie tylko smaczne i odżywcze — jest także uważane za jedno z najbezpieczniejszych mięs do spożycia. Ze względu na łatwość jego trawienia i bogactwo składników odżywczych, jest często zalecane jako pierwszy pokarm mięsny dla niemowląt (już od szóstego miesiąca życia).

Jest świetnym wyborem dla osób starszych, osłabionych lub borykających się z problemami z układem pokarmowym. Sprawdza się również jako element diety kobiet ciężarnych i karmiących. Poza tym, ze względu na brak typowych alergenów, polecany jest alergikom oraz osobom z chorobami autoimmunologicznymi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić