Większość z nas jest świadomych tego, że alkohol wyniszcza trzustkę. Ale zagrożenie stanowi także inny, popularny napój. Wyniki analiz przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Minnesota potwierdziły, że regularne sięganie po napoje gazowane z dodatkiem cukru jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Badania opisano na łamach czasopisma medycznego "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Zobacz także: Cios prosto w trzustkę. Lepiej już dziś wyrzucić z menu
Eksperci dokonali analizy danych dotyczących 60 524 kobiet i mężczyzn z Singapuru, które zostały zbierane przez 14 lat. W tym okresie zostało rozpoznane 140 przypadków zachorowania na nowotwór trzustki. Badacza zauważyli, że osoby pijące w ciągu tygodnia przynajmniej dwa słodkie napoje gazowane były aż o 90 proc. bardziej narażone na rozwój raka trzustki w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie sięgali po tego typu trunki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak stwierdził jeden z autorów badań dr Mark Pereira, wyniki tej analizy mogą odnosić się również do mieszkańców krajów zachodnich. Singapur jest państwem bogatym, co wiąże się z wysoką konsumpcją produktów spożywczych wśród jego obywateli.
Naukowiec zaznaczył również, że osoby regularnie pijące napoje gazowane zawierające cukier często prowadzą niezdrowy tryb życia, co również wpływa niekorzystnie na kondycję trzustki i pozostałych narządów w naszym organizmie.
Do czego prowadzi nadmierne spożywanie cukru?
Poza tym nadmiar cukru w diecie wywołuje wzrost produkcji insuliny, co sprzyja namnażaniu się komórek nowotworowych w obrębie trzustki. Dr Mark Pereira dodał, że podczas badań zostały wzięte pod uwagę też takie czynniki, jak palenie papierosów czy niezdrowa dieta, które jak powszechnie wiadomo mogą przyczynić się do zachorowania na różne typy nowotworów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.