Do głównych czynników rakotwórczych można zaliczyć m.in. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, niską aktywność fizyczną i predyspozycje genetyczne. Niewłaściwa dieta również zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Niestety, produkty o potencjale kancerogennym znajdują się też w codziennej diecie większości z nas.
Co więc powinniśmy zmienić w swoim jadłospisie, żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych?
W trosce o zdrowie powinniśmy przede wszystkim wyeliminować lub ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa, smażonych i tłustych potraw, fast foodów oraz wysokoprzetworzonej żywności.
Jak się okazuje, w popularnym polskim daniu również mogą występować substancje, które podnoszą ryzyko wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Mowa tu o jednej z najsmaczniejszych zup na świecie, jaką jest pomidorówka. Zdaniem lekarzy i dietetyków, zupa pomidorowa przygotowana z pomidorów z puszki może być niebezpieczna dla zdrowia.
Do produkcji tego rodzaju opakowań używa się bisfenolu A. Wyniki licznych badań naukowców potwierdziły, że nadmiar tego związku chemicznego zwiększa ryzyko raka piersi i prostaty. Co więcej, w puszkach aluminiowych znajduje się glin, którego znaczne ilości mogą być toksyczne dla naszego organizmu. Dlatego, jeśli chcemy przygotować zupę z pomidorów, lepiej wybierajmy świeże warzywa pochodzące ze sprawdzonego źródła.
Zobacz także: Ten przepis to skarb. Błyskawiczna zupa pomidorowa babci
Kolejną szkodliwą substancją, która bardzo często występuje w naszej ulubionej zupie, jest sól. Nie bez powodu ten popularny dodatek jest określany mianem "białej śmierci". Jak podaje Światowa Organizacja zdrowia (WHO), dzienna dawka soli nie powinna przekraczać pięciu gramów. Zbyt duża ilość soli w diecie podnosi ryzyko raka żołądka, kamicy nerkowej, chorób układu sercowo-naczyniowego i osteoporozy.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.