Żurawina
W żurawinie znajdziemy znaczne ilości flawonoidów, które wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Związki te podnoszą odporność organizmu, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Jagody goji
W tych owocach znajdują się witaminy z grupy B i aż 18 różnych aminokwasów. Stała obecność jagód goji w codziennym jadłospisie działa korzystnie na układ odpornościowy i nerwowy, a także opóźnia proces starzenia się organizmu.
Maliny
Jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i zrzuć zbędne kilogramy, koniecznie powinniśmy włączyć maliny do swojej diety. Te niskokaloryczne, sycące i bardzo smaczne owoce składają się głównie z wody i mają w sobie sporo błonnika pokarmowego.
Zobacz także: Zimą unikaj ich jak ognia. Zakazane owoce i warzywa
Truskawka
Truskawka to owoc o dużej zawartości witaminy C, która odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu w skórze. Regularne spożywanie truskawek zmniejsza stany zapalne, które mogą przyczynić się do zawału serca, udaru mózgu i rozwoju niektórych nowotworów.
Borówka
Wyniki badań klinicznych potwierdzają, że substancje zawarte w borówkach, ograniczają wzrost masy ciała nawet u osób, które stosują dietę wysokotłuszczową. Sięgając po te owoce nie tylko oczyścimy tętnice, ale też wyregulujemy poziom cholesterolu i obniżymy stężenie cukru we krwi.
Jagoda peruwiańska
Znana jest także jako złota jagoda Inków. Jest bogatym źródłem cennego białka i witaminy B. Jagoda peruwiańska usprawnia procesy metaboliczne w naszym organizmie i pomaga złagodzić objawy dolegliwości układu pokarmowego.
Jagody acai
Ten rodzaj jagody obniża poziom złego cholesterolu LDL w krwiobiegu i zapobiega schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Obok tych owoców nie powinny przechodzić obojętnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.