Wirusowe zapalenie wątroby typu E
Co roku tym wirusem zostaje zarażonych 20 milionów osób na świecie. W krajach wysoko rozwiniętych spożywanie wieprzowiny jest głównym powodem rozwoju zapalenia wątroby. Wirus ten wyniszcza narząd, prowadzi do żółtaczki i niewydolności wątroby. Obecność tego groźnego wirusa stwierdza się wyjątkowo często w chętnie konsumowanych kiełbasach wieprzowych. Gwałtowna reakcja organizmu na wirusa może doprowadzić do zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia trzustki czy problemów neurologicznych. Na szczęście wirus ginie podczas obróbki cieplnej w wysokich temperaturach.
Rak wątroby
Rak wątroby to nowotwór złośliwy, który zajmuje trzecie miejsce na świecie ze względu na ilość zgonów. Jest to jeden z najbardziej podstępnych nowotworów, ponieważ długo nie daje o sobie znać. Nadmierne spożycie wieprzowiny może zwiększać ryzyko rozwoju tego groźnego nowotworu
Jersinioza
To choroba zakaźna odzwierzęca, którą powodują bakterie z rodzaju Yersinia. Według badań przeprowadzonych przez Consumer Reports nawet 69 procent mięsa wieprzowego może je zawierać. Żeby uniknąć tego typu zagrożeń należy przed spożyciem gotować mięso w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza. Jersinioza może powodować gorączkę, bóle stawów, biegunki oraz chorobę Gravesa-Basedowa.
Niebezpieczne jest również* jedzenie móżdżku wieprzowego* ponieważ jego tkanka źle wpływa na nasz układ odpornościowy, który w efekcie wytwarza przeciwciała. Antygeny świni są bardzo podobne do niektórych białek ludzkich komórek nerwowych, co powoduje ich atak na nasz układ nerwowy. Skutkiem tego mogą być: stany zapalne nerwów obwodowych, ból, mrowienie i drętwienie kończyn lub osłabienie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.