Lebiodka pospolita, czyli oregano zawiera cenną witaminę A, C, E, i K, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, selen, mangan, bor, magnez, potas, oraz olejek tymolowy, kwas kawowyi ursulowy, garbniki, flawonoidy oraz fitosterole. Dzięki zawartości wielu cennych elementów przyprawa wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze, a także uszczelnia naczynia krwionośne i stymuluje produkcję elastyny i kolagenu. Wpływa korzystnie na parce układu nerwowego, budowę naszych kości, prawidłowe działanie narządu wzroku i przyśpiesza gojenie ran.
Wyniki badań przeprowadzonych przez na ekspertów z Uniwersytetu w Illinois potwierdziły, że oregano pomaga przy leczeniu cukrzycy typu 2. Ten raport naukowy został opublikowany na łamach czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Ponadto w lebiodce znajdziemy sporo błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Odpowiednia dawka włókna pokarmowego działa korzystnie na perystaltykę jelit, obniża ciśnienie, pomaga obniżyć glukozy, trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi oraz sprzyja spalaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Lebiodka pomaga na biegunki, skurcze i oczyszcza organizm z tkosyn Napar z dodatkiem oregano i innych ziół stosuje się przy atonii jelit, nadmiernej fermentacji jelit, niedoczynności wątroby oraz chorobie wrzodowej i dwunastnicy.
To nie koniec listy walorów zdrowotnych tej niezwykłej przyprawy. Zwartość przeciwutleniaczy sprawia, że oregano chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Właściwości antynowotworowe lebiodki pospolitej udowodnili naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku. Wyniki tych badań naukowych potwierdziły, że karwakol obecny w oregano pomaga zniszczyć komórki rakowe prostaty.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.