Kardamon to pochodząca z Azji roślina należąca do rodziny imbirowatych, zbudowana z podziemnego kłącza się i długich łodyżek, z których wyrastają podłużne lancetowate liście. Surowcem zielarskim kardamonu są jego nasiona, znajdujące się w owocni mającej eliptyczny kształt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na terenie naszego kraju możemy je bez problemu kupić w całości lub w formie proszku. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki zawartości wielu cennych elementów kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe. przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jedną z głównych zalet tej przyprawy jest korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Kardamon stymuluje produkcję soków trawiennych oraz sprawdza się podczas leczenia niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy z Florida A&M University uważają, że kardamon wykazuje potencjał leczniczy nie tylko w przypadku stanów zapalnych jelit, ale też przy rozwiniętym raku jelita grubego.
Potencjał antynowotworowy może być wykorzystywany w diecie pacjentów z rakiem piersi i prostaty. Warto dodać, że substancje obecne w ziarnach nasionach kardamon podnoszą odporność naszego organizmu na sezonowe infekcje i pomagają pozbyć się stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.
Kardamon wyróżnia się spośród innych przypraw cytrynowo-imbirowym aromatem, charakterystycznym korzennym smakiem i doskonale rozgrzewa, dlatego bardzo chętnie jest dodawany do kawy. Wprawdzie to połączenie największą popularnością cieszy się w Turcji, ale zyskuje coraz więcej zwolenników również wśród mieszkańców kraju nad Wisłą. Poza tym kardamon świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, dań mięsnych i potraw z ryżu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.