Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach

137

Picie porannej kawy to rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Smak tego popularnego napoju można wzbogacić, dodając do niego takie dodatki jak cynamon, miód, kakao czy cukier trzcinowy. Kolejnym z nich jest kardamon – prozdrowotna przyprawa, która doskonale pasuje nie tylko do kawy, ale także do herbaty i różnego rodzaju potraw. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach
Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy? (Licencjodawca)

Kardamon to pochodząca z Azji roślina należąca do rodziny imbirowatych, zbudowana z podziemnego kłącza się i długich łodyżek, z których wyrastają podłużne lancetowate liście. Surowcem zielarskim kardamonu są jego nasiona, znajdujące się w owocni mającej eliptyczny kształt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto dodawać kardamon do napojów?

Na terenie naszego kraju możemy je bez problemu kupić w całości lub w formie proszku. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki zawartości wielu cennych elementów kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe. przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jedną z głównych zalet tej przyprawy jest korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Kardamon stymuluje produkcję soków trawiennych oraz sprawdza się podczas leczenia niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy z Florida A&M University uważają, że kardamon wykazuje potencjał leczniczy nie tylko w przypadku stanów zapalnych jelit, ale też przy rozwiniętym raku jelita grubego.

Potencjał antynowotworowy może być wykorzystywany w diecie pacjentów z rakiem piersi i prostaty. Warto dodać, że substancje obecne w ziarnach nasionach kardamon podnoszą odporność naszego organizmu na sezonowe infekcje i pomagają pozbyć się stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Kardamon wyróżnia się spośród innych przypraw cytrynowo-imbirowym aromatem, charakterystycznym korzennym smakiem i doskonale rozgrzewa, dlatego bardzo chętnie jest dodawany do kawy. Wprawdzie to połączenie największą popularnością cieszy się w Turcji, ale zyskuje coraz więcej zwolenników również wśród mieszkańców kraju nad Wisłą. Poza tym kardamon świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, dań mięsnych i potraw z ryżu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić