Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach

137

Picie porannej kawy to rytuał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Smak tego popularnego napoju można wzbogacić, dodając do niego takie dodatki jak cynamon, miód, kakao czy cukier trzcinowy. Kolejnym z nich jest kardamon – prozdrowotna przyprawa, która doskonale pasuje nie tylko do kawy, ale także do herbaty i różnego rodzaju potraw. Koniecznie poznaj jej niezwykłe właściwości.

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach
Dlaczego warto dodawać kardamon do kawy? (Licencjodawca)

Kardamon to pochodząca z Azji roślina należąca do rodziny imbirowatych, zbudowana z podziemnego kłącza się i długich łodyżek, z których wyrastają podłużne lancetowate liście. Surowcem zielarskim kardamonu są jego nasiona, znajdujące się w owocni mającej eliptyczny kształt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto dodawać kardamon do napojów?

Na terenie naszego kraju możemy je bez problemu kupić w całości lub w formie proszku. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki zawartości wielu cennych elementów kardamon wykazuje właściwości przeciwwirusowe. przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jedną z głównych zalet tej przyprawy jest korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Kardamon stymuluje produkcję soków trawiennych oraz sprawdza się podczas leczenia niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy z Florida A&M University uważają, że kardamon wykazuje potencjał leczniczy nie tylko w przypadku stanów zapalnych jelit, ale też przy rozwiniętym raku jelita grubego.

Potencjał antynowotworowy może być wykorzystywany w diecie pacjentów z rakiem piersi i prostaty. Warto dodać, że substancje obecne w ziarnach nasionach kardamon podnoszą odporność naszego organizmu na sezonowe infekcje i pomagają pozbyć się stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Kardamon wyróżnia się spośród innych przypraw cytrynowo-imbirowym aromatem, charakterystycznym korzennym smakiem i doskonale rozgrzewa, dlatego bardzo chętnie jest dodawany do kawy. Wprawdzie to połączenie największą popularnością cieszy się w Turcji, ale zyskuje coraz więcej zwolenników również wśród mieszkańców kraju nad Wisłą. Poza tym kardamon świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, dań mięsnych i potraw z ryżu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić