Jednym z produktów, które zmniejszą nieodpartą chęć zjedzenia czegoś słodkiego jest cynamon. Nawet szczypta tej przyprawy dodana do potrawy zmniejszy łaknienie i sprawi, że będziemy mieli znacznie mniejszą ochotę na słodką przekąskę. Jak zapewniają naukowcy z Wielkiej Brytanii, cynamon dodany do dania głównego czy porannej kawy skutecznie redukuje poziom glukozy we krwi.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Spirulina, która jest bogatym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników, takich jak białko, witamina C, D i witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, miedź, potas, chrom, mangan, selen i sód. Ten rodzaj alg powoduje zwiększenie dopaminy w organizmie, co powoduje zahamowanie potrzeby spożywania cukru.
Winogrona są naturalnym źródłem cukrów (glukozy i fruktozy), dzięki czemu dodawanie białego cukru do przekąsek, można śmiało zastąpić tymi owocami. Poza tym winogrona zawierają duże ilości polifenoli, które wpływają pozytywnie na naszą kondycję zdrowotną ponieważ mają silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Kolejną metodą na redukcję cukru w diecie jest picie koktajlów owocowych z proteinami. Tego rodzaju napoje ugaszą nasze pragnienie i dodadzą energii. Jeżeli dodamy do nich kefir lub jogurt, to świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska podczas cukrowego detoksu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.