Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Dodaj do kawy. Twój organizm Ci podziękuje

1

Kawa oraz oliwa z oliwek, znane ze swoich zdrowotnych właściwości, mogą przynieść dodatkowe korzyści, gdy są spożywane razem! Tłuszcz w kawie nie jest niczym nowym, a specyficzny smak tej kombinacji zyskuje coraz większe grono fanów. Jakie są zalety regularnego picia kawy z dodatkiem oliwy?

Dodaj do kawy. Twój organizm Ci podziękuje
Dlaczego warto dodać oliwę do kawy? (Licencjodawca, Arkadij Schell)

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów wśród Polaków. Wielu z nas wstaje rano i sięga po filiżankę, by dzięki zawartej w niej kofeinie nieco się rozbudzić. Okazuje się, że kawa może wpływać również korzystnie na nasz organizm. Doskonale pasuje do niej oliwa z oliwek.

Choć dla wielu takie połączenie wydaje się czymś nienaturalnym, kawa z oliwą w jednym kubku zyskuje coraz więcej sympatyków. Poniżej w punktach wyjaśniamy, jaki może mieć wpływ na funkcjonowanie niektórych elementów naszego ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

1. Ochrona dla układu sercowo-naczyniowego

Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, które są korzystne dla serca. Kiedy połączymy je z antyoksydantami obecnymi w kawie, takimi jak kwas chlorogenowy, mogą one redukować stany zapalne i chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

2. Wsparcie funkcji metabolicznych

Kawa sama w sobie zwiększa tempo metabolizmu, pomagając w kontroli masy ciała. Dodanie oliwy z oliwek dostarcza zdrowe tłuszcze, które mogą regulować poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

3. Ochrona układu nerwowego

Badania wskazują, że regularne picie kawy może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson czy Alzheimer. Fenole obecne w oliwie z oliwek również mają właściwości neuroprotekcyjne, co dodatkowo wspiera zdrowie mózgu.

4. Lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy

Tłuszcze zawarte w oliwie z oliwek ułatwiają przyswajanie przeciwutleniaczy, zwłaszcza gdy są spożywane razem z innymi składnikami. Kawa, będąca obfitym źródłem antyoksydantów, może być bardziej korzystna dla zdrowia, gdy dodamy do niej oliwę.

5. Wsparcie trawienia

Oliwa z oliwek stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co poprawia trawienie. Kawa działa pobudzająco, więc picie tej mikstury może pomóc w regulacji procesów trawiennych.

Obie te substancje, kawa i oliwa z oliwek, są bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a ich połączenie może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. Aby w pełni je wykorzystać, poleca się używanie wysokiej jakości, nierafinowanej oliwy z oliwek oraz świeżo mielonej kawy. Oczywiście należy pamiętać, by do takiej mikstury podejść z chłodną głową. Wszystko jest zdrowe, jeśli jest stosowane z umiarem.

Autor: RST
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Ujawniono zaskakujące fakty o zmarłej
Rozmowy w Rijadzie bez porozumienia. Rosja oskarża Ukrainę
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić