NAFLD - niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest najczęstszą chorobą wątroby i nie generuje początkowo widocznych objawów, ale może doprowadzić do zbliznowacenia narządu i zakłócenia jego prawidłowego funkcjonowania, a zatem do marskości wątroby.
Szkody powodowane przez marskość wątroby są nieodwracalne i mogą spowodować niewydolność narządu.
Choć jednak wiele osób ma NAFLD, to tylko u ok. 10 proc. z nich rozwijają się ciężkie jej następstwa (marskość lub rak wątroby), warto więc pamiętać, że odpowiednia zmiana stylu życia i pozostawanie pod stałą opieką lekarza może sprawić, że nie odczujemy negatywnych skutków choroby.
Jaką zmianę w stylu życia wprowadzić?
Od dawna wiadomo, że kluczowym elementem w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby jest dieta. Osoby, które się z nim borykają, powinny ograniczyć spożycie pełnotłustego mleka, zmniejszyć ilość rafinowanych węglowodanów i cukru, wyeliminować napoje gazowane i energetyczne, odstawić alkohol i tłuste mięso.
Wiadomo również, że powinny spożywać awokado (zwalnia proces odkładania tłuszczu w wątrobie), ryby morskie i soję, orzechy włoskie, brokuły oraz ziarna słonecznika.
Ze wspomnianych wyżej badań wynika również, że stłuszczona wątroba jest sygnałem, że warto sięgać po skrobię oporną, która powstaje podczas wypieku chleba, gotowania ziemniaków, roślin strączkowych, kasz oraz ryżu.
Badania z użyciem skrobi opornej
W randomizowanym badaniu wzięło udział 200 pacjentów z NAFLD, którym przygotowano opracowany przez dietetyka plan żywieniowy. Połowa z nich, w ramach planu żywienia, otrzymywała skrobię oporną w proszku (z kukurydzy), połowa - zwykłą skrobię kukurydzianą.
Po czterech miesiącach uczestnicy, którzy spożywali skrobię oporną, mieli niemal 40 proc. niższy poziom trójglicerydów w wątrobie niż pacjenci, którzy jedli zwykłą skrobię kukurydzianą. Mieli też lepsze wyniki prób wątrobowych i innych wskaźników funkcjonowania wątroby.
Skrobia oporna w śniadaniu i obiedzie
Skrobia oporna w naturalnej formie znajduje się w niedojrzałych bananach i nienaruszonych ściankach orzechów, pestek oraz ziaren. Warto więc dodać garść orzechów do porannej owsianki i cieszyć się efektami!
Jeśli zaś szykujemy na obiad ziemniaki, pamiętajmy o tym, żeby przed spożyciem włożyć je do lodówki. Po 24 godzinach w lodówce zawarta w nich skrobia zmieni się właśnie w skrobię oporną.
Najlepiej więc przygotować je dzień przed planowanym obiadem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.