Nasiona kminku zawierają od 3 do 7 proc. olejku eterycznego, który składa się z limonenu, karwonu i aldehydu kuminowego. Ta przyprawa zawiera także flawonoidy, wykazujące działanie przeciwutleniające.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Naukowcy z Irańskiego Uniwersytetu Medycznego Shadid Sadoughi postanowili zbadać wpływ kminku na organizm człowieka. Wyniki badań wykazały, że codzienne spożywanie tej przyprawy wspiera metabolizm i skutecznie spala tkankę tłuszczową.
Żeby przyrządzić odchudzający wywar z kminku będziemy potrzebować: ciepłej, przegotowanej wody, nasion kminku, startej skórki z cytryny, imbiru w proszku oraz cynamonu.
Do szklanki z wodą wsypujemy łyżeczkę kminku, łyżeczkę imbiru i łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz odrobinę cynamonu. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowany napój pijemy przed każdym posiłkiem, trzy razy dziennie. Po tygodniu takiej kuracji powinniśmy zauważyć pierwsze efekty.
Nie bez powodu cytryna jest jednym ze składników tego eliksiru. Skórka cytryny pomoże oczyścić nasz organizm z toksyn i pobudzi metabolizm. Imbir obecny w tej miksturze rozgrzeje nasze ciało i wspomoże proces spalania tkani tłuszczowej. Z kolei cynamon zadba o odpowiedni poziom glukozy we krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl