Całkiem niedawno na łamach naukowego tygodnika ''Nature'' zostały opublikowane wyniki badań, które potwierdzają, że posolona kawa znacznie lepiej smakuje. Dzięki białym kryształkom soli, goryczka w kawie będzie mniej wyczuwalna. Odpowiednia ilość soli w kawie zabije jej gorzki smak, a nawet jest w stanie wydobyć słodycz z jej ziaren.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Mieszkańcy Turcji, Tajwanu, Węgrzech i północnej Skandynawii, od lat dodają sól do kawy. Dzięki temu mocny napar lepiej smakuje i pojawia się w nim pianka, uwielbiana przez wielu kawoszy.
Według tajskich baristów, sól morska otwiera kubki smakowe, więc warto dodawać ją do kawy. Eksperci twierdzą, że najlepiej wsypać ją do lekko schłodzonej śmietanki. Inna opinia głosi, że kawę należy posolić przed dodaniem do niej wody. Z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "The Wall Street Journal", można się dowiedzieć, że wino o słabszej jakości również warto posolić.
Sól w kawie nie tylko poprawi smak, ale również podniesie jej zdrowotne właściwości. Nie od dzisiaj wiadomo, że kawa działa moczopędnie, co może powodować wypłukiwanie soli z organizmu. Obecność soli zniweluje kwas zawarty w kawie, a także uzupełni stężenie chlorku sodu w naszym organizmie. Chociaż sól poprawia smak kawy, to przygotowanie jej w ten sposób nie jest polecane osobom z nadciśnieniem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl