Kumin (kminek rzymski) wspiera organizm na różne sposoby. Zawarty w nim magnez odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz pomaga regulować poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze.
Fosfor i witamina K wspierają metabolizm energetyczny oraz zdrowie kości i zębów.
Potas pomaga regulować ciśnienie krwi i jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania serca. Witaminy A i C oraz selen i polifenole są mocnymi przeciwutleniaczami, które wspierają układ odpornościowy i chronią komórki przed uszkodzeniami. Witamina A jest również niezbędna dla zdrowia skóry i wzroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwas foliowy pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Niacyna, znana również jako witamina B3, jest kluczowa dla zdrowego metabolizmu. Związki lotne (cymen, kuminal i safranal) charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi.
Przyprawa z tak bogatym profilem odżywczym zapewnia kompleksowe wsparcie dla zdrowia.
Irańscy naukowcy zbadali efekty kontrolowanego procesu utraty wagi 88 osób z nadwagą i otyłością. Przez trzy miesiące wszyscy uczestnicy eksperymentu jedli 500 kalorii dziennie mniej niż dotychczas, ale tylko połowa z nich otrzymywała dania wzbogacone o kumin (jedną łyżeczkę dziennie).
Osoby, które codziennie spożywały kmin rzymski, schudły ponad kilogram więcej niż pozostali oraz – co ważniejsze — straciły aż 14,6 proc. tkanki tłuszczowej. U osób, w których diecie nie pojawiał się kumin, tkanka tłuszczowa zmniejszyła się tylko o 4.9 proc.
Jeśli codziennie rano dodasz szczyptę kuminu do szklanki wody — możesz dodać również sok z cytryny dla polepszenia smaku — szybko zauważysz odchudzający efekt. Taka mikstura jest jednak tylko uboższą wersją popularnej w Indiach lemoniady jal-jeera, którą samodzielnie można przygotować w domu.
Przepis na lemoniadę jal-jeera
Składniki:
- 1 litr wody,
- sok z 3 cytryn,
- 1 łyżeczka jal-jeera masala (indyjskiej przyprawy, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przyrządzić samodzielnie poprzez utarcie podprażonych nasion kminu rzymskiego i kolendry z czarnym pieprzem, solą i mieloną papryką),
- odrobina cukru.
Do dużej miski dodaj sok z cytryn, jal-jeera masala i cukier. Wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej wodę, wymieszaj, przelej do naczynia, dodaj kostki lodu. Przed podaniem dobrze wstrząśnij lub zamieszaj — przyprawy lubią opadać na dno naczynia.