Sok z marchwi
Marchewka zawiera** cynk, wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, krzem, magnez, pektyny, flawonoidy oraz witaminę A, C, E, H, K, PP i witaminy z grupy B. Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych cennych witamin łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, więc warto do świeżego soku wyciśniętego z marchwi dodać odrobinę oleju roślinnego albo **oliwy z oliwek.
W ten sposób skorzystamy ze wszystkich zalet spożywania soku z tych zdrowych warzyw. Stała obecność soku marchwiowego w naszym menu wpłynie korzystnie na prawidłową pracę wątroby i pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Zawartość witaminy E w marchewce sprawia, że ta mikstura wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu opóźnia proces starzenia, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Najlepszy sok na serce
Sok marchewkowy poprawia także kondycję zdrowotną serca, redukując stres oksydacyjny. Pektyny, które znajdziemy w soku z marchewki, dbają o prawidłowy poziom cukru, przez co zmniejszają prawdopodobieństwo nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Potas i pektyny pomagają utrzymać poziom cholesterolu w organizmie i ciśnienie tętnicze na prawidłowym poziomie, co powoduje, że jesteśmy mniej narażeni na choroby związane z układem krążenia takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Poza tym nektar z marchwi usprawnia działanie narządu wzroku. Zawarte w nim beta-karoten, zeaksantyna i luteina chronią przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Sok z marchwi najlepiej przygotować samemu, ponieważ artykuły spożywcze z półki sklepowej często zawierają wiele sztucznych polepszaczy smaku i koloru. Jeśli brakuje nam czasu na samodzielne przyrządzenie zdrowego nektaru z marchwi, należy uważnie czytać skład produktu umieszczony na etykiecie.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.