Osobom borykającymi się ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL w krwiobiegu lekarze i dietetycy polecają ziarna kozieradki. Nasiona tej leczniczej rośliny pomagają również pozbyć się toksycznych substancji z organizmu, usprawniają proces trawienia, regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cukru we krwi i podnoszą odporność na infekcje. Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości kozieradki, możemy przygotować domową miksturę do picia. Są na to dwa sposoby.
Mikstura z kozieradką - przepis
Łyżkę nasion z kozieradki należy zalać szklanką wodą i zostawić na całą noc. Tak przygotowany napój pijemy rano na czczo przed pierwszym posiłkiem.
Mikstura z kozieradką i miodem - przepis
Łyżkę nasion z kozieradki wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. pięć minut. Potem miksturę odcedzamy i dodajemy odrobinę naturalnego miodu. Napój odstawiamy do ostygnięcia i wypijamy. Miksturę pijemy codziennie, nawet przez kilka miesięcy.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Regularne spożywanie eliksiru z kozieradki pomaga usunąć złogi zalegające w tętnicach i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych. Chcąc zmniejszyć ryzyko miażdżycy i innych poważnych chorób pamiętajmy również o regularnej aktywności fizycznej oraz odstawieniu papierosów i alkoholu.
Należy też ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować tłuste potrawy mięsne, dania smażone w głębokim tłuszczu oaz wysokoprzetworzoną żywność. Do codziennego jadłospisu powinniśmy włączyć większą ilość warzyw i owoców bogatych w błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.